Post en De Velde (r) tijdens de derby dit seizoen tegen Go-Ahead.
Post en De Velde (r) tijdens de derby dit seizoen tegen Go-Ahead. Foto: Tennekes

‘Als dit het beste is voor de club, moeten ze het gewoon doen’

· leestijd 2 minuten Sport

KAMPEN - DOS Kampen heeft vorige week Marcel Post en Henk de Velde ontslagen. Bij beide trainers is er berusting. “Zo werkt het in de voetballerij. Spelers stuur je niet weg”, aldus Post.

Enkele weken geleden zag het er nog anders uit. Volgens Post werd toen nog het vertrouwen uitgesproken dat de negatieve tendens kon worden omgedraaid onder leiding van de twee trainers. “En vervolgens laten ze de twijfel overheersen. Zo werkt dat in het voetbal, maar gezien de gesprekken van twee weken eerder had het chiquer gekund. Maar je weet dat dit om de hoek komt kijken als je niet presteert.” Post was verrast door het besluit van DOS, maar neemt de club niks kwalijk. “Ik ben een trainer voor de club geweest. Ik heb de kans gekregen bij DOS om mij te ontwikkelen. Ik heb goede dingen gedaan en dat hebben ze ook gezegd. Als dit het beste is voor de club, moeten ze het gewoon doen. Achteraf zien we wel of dit het beste is geweest”, aldus Post.

Ook bij De Velde is er geen sprake van rancune. “Ik ben er anderhalf jaar geleden ingestapt. Ik heb het gedaan voor de vereniging en voor Marcel. Ik had wel verwacht dat de vereniging hier iets anders mee was omgegaan. Een persoonlijk gesprek waarbij een toelichting wordt gegeven.” De Velde wijst op de grote waslijst aan blessures waar hij en Marcel Post mee te maken hebben gehad. “Dat valt buiten je macht als trainer. Dan moet je een afweging maken. Moet je spelers eerst helemaal wedstrijdfit laten worden of toch maar versneld opstellen als ze terugkomen van een blessure en nog niet geheel fit zijn. Of moet je inzetten op een stukje verjonging. De vereniging wil niet degraderen, maar je moet wel een keuze maken. Maar op deze vraag hebben we nooit antwoord gekregen.” 

Koos Westendorp, bestuurslid technische zaken van DOS, verklaart dat er wel over is gepraat. “We hebben duidelijk gezegd dat de eigen opleiding belangrijk is, maar dat we ook in de eerste klasse willen blijven. Het is niet het een of het ander”, aldus Westendorp, die aangeeft dat Post en De Velde niet overal hetzelfde over dachten. “Soms stonden ze iets anders in de wedstrijd.” 

Post en De Velde hadden verwacht dat ze in januari nog een kans zouden krijgen om het tij te keren. “In de winterstop hadden we de boel kunnen repareren. Dan kun je vervolgens in het nieuwe jaar andere keuzes maken”, aldus De Velde. Volgens hem moet DOS meer kijken naar de toekomst. “Koester je talenten en ga kijken hoe je een nieuw team kunt bouwen. Misschien kom je dan wel in de tweede klasse terecht, maar je moet naar de langere termijn kijken”, aldus De Velde, die tot slot nog even aangeeft dat de selectie van DOS in kwaliteit heeft ingeboet ten opzichte van vorig seizoen.

Dat is ook de mening van Post, die nog ook nog even aanstipt dat er steeds meer irritaties in de groep slopen. “Dat komt altijd om de hoek kijken als je niet presteert. Het is lastig om te managen”, aldus Post, die tot besluit nog even de nadruk legt op Henk de Velde. “DOS is nooit voor de volle honderd procent tevreden geweest over Henk, maar hij heeft veel meer gedaan dan dat veel mensen weten. Ik heb heel goed met hem samengewerkt.”

Gerard Meijeringh