Alwin Penninkhof (r) is bezig aan zijn laatste kilometers.
Alwin Penninkhof (r) is bezig aan zijn laatste kilometers. Foto: Aangeleverd

Alwin Penninkhof volbrengt marathonmissie voor het goede doel

Sport

IJSSELMUIDEN - Alwin Penninkhof heeft zaterdag zijn sportieve missie afgesloten. De IJsselmuidenaar liep twaalf marathons om geld in te zamelen voor Stichting IJsselmuiden Helpt Oekraïne (IJHOE). Dat leverde 5.000 euro op voor het goede doel.

Penninkhof liep dit jaar elke maand een marathon en steeds in een andere provincie. Hij begon in januari dit jaar met de officiële route van de trailrun in Appelscha (RFF Drents-Friese Wold). 

Daarna volgde in februari de 60 van Texel en in maart de Kiekendief Marathon in Dronten en Swifterbant. Vervolgens liep hij de Lauwersmeer Marathon, Kroondomein Het Loo Marathon (Gelderland), de Midzomermarathon in Diever, de Go Military Marathon in Utrecht, de Markiezaat Marathon in Noord-Brabant, de Biesbosch Marathon in Zuid-Holland, de Kustmarathon in Zeeland en de Groesbeek Marathon in Limburg. 

Zaterdag was de laatste horde. Penninkhof gaf er een speciaal tintje aan. Zo begon de start met een
kidsrun op het schoolplein van IKC De Zevensprong in Dronten. Circa veertig kinderen liepen mee met ‘meester’ Alwin Penninkhof. Bij de finish was er warme chocolademelk met slagroom.

Daarna moest Penninkhof zijn kilometers nog maken. Verschillende hardlopers liepen in een stevig tempo met hem mee naar IJsselmuiden, een afstand van 25 kilometer. Daarna liep hij nog vijf lokale rondjes van 3 kilometer. 

“Toen kreeg ik het zwaar. Ik kwam steeds langs mijn eigen huis. Om 14.00 uur was het nog rustig. Elk kwartier werd het drukker. Toen ik mijn laatste rondje had voltooid, stond er een mannetje of vijftig. Heftig”, blikt Penninkhof terug op zijn laatste marathon in een bekende omgeving. Tijdens het slot van zijn missie werd hij emotioneel. “Je denkt terug. Ik had me voorgenomen om te lachen toen ik over de finish kwam. Dat lukte eerst even niet en daarna wel.” 

Penninkhof kijkt met een bevredigend gevoel terug. “Het was heel gaaf. Misschien was het wel net iets te gek. Ik heb hele gave dingen meegemaakt, zoals de 60 van Texel. Ik heb heel veel van Nederland gezien.” De twaalf marathons waren goed voor 526 kilometer. Hij was ruim 40 uur onder weg. 

“Inclusief trainingen heb ik dit jaar totaal 3.000 kilometer gelopen. Gemiddeld zo’n 60 kilometer per week. Dat zijn serieuze aantallen. Op een gegeven moment kon ik me tijdens trainingen niet meer honderd procent opladen. Ik kon dan tijdens trainingen niet meer doen wat ik in mijn hoofd had. Bij de marathons kon ik de knop weer omzetten. Ik heb het gehaald op conditie en mentaliteit.”

Penninkhof heeft geen nieuwe missie in gedachten. “Ik wil nu lekker anoniem hardlopen. Ik wil straks doen waar ik zin in heb. Zo heb ik me ingeschreven voor de marathon van Rotterdam.” Hij is content met het bedrag van 5.000 euro voor IJHOE. “In Oekraïne is dit geld meer waard en kunnen ze er meer mee doen.”