KORFBALLERS DOS WINNEN LASTIGE UITWEDSTRIJD

· leestijd 2 minuten Sport

KAMPEN - De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hebben de lastige uitwedstrijd tegen Amicitia met moeite weten te winnen. In Vriezenveen stond het bij rust 9-9 en won DOS dankzij een goede slotfase met 17-19.
Amicitia speelt op het veld in de Hoofdklasse en mede daarom was de Vriezenveens ploeg opgenomen in het rijtje van kampioenskandidaten. Het begin van de zaalcompetitie loopt voor Amicitia echter niet goed en zo staat Amicitia in de onderste helft van de ranglijst. Toch is en blijft Amicitia een lastige tegenstander om te bespelen. Met erg veel lengte in hun eerste aanvalsvak weet het de tegenstander altijd moeilijk te maken. Voor DOS-trainer Remco Jacobs reden om in de opstelling beide vakken te wisselen. Die tactische zet mislukte, omdat Amicitia hetzelfde had gedaan. Daardoor kwam het vak van René Bruggeman tegenover de Vriezenveense lengte te staan. André Beens speelde tegenover de boomlange Dirk Schipper in de korfzone een boeiend duel, maar het maakte het wel lastig om de speerpunten in dit vak, René Bruggeman, Nynke Links en Yvonne ten Hove uit te spelen.
Jacobs: ?Bij het zien van de opstellingen wisten we dat het vooral van het andere vak moest komen en we hadden het geluk dat die echt goed in de wedstrijd zaten. Het was één van de beste wedstrijden van dit vak.? In dat eerste aanvalsvak wist Camiel van Keulen de puntspeler van Amicitia goed te verdedigen, mede omdat hij door Linda Treep, Iris van Dijk en Michaël Jongman in de rug prima werd ondersteund.
In de eerste helft was het steeds stuivertje wisselen. Alleen bij 3-1 was het verschil meer dan één punt. Kort voor rust leek DOS die rust in te gaan met een 8-9 voorsprong, maar in de slotminuut maakte Amicitia nog 9-9.
In de tweede helft hetzelfde beeld. Lang ging de wedstrijd, die opnieuw te hard was, gelijk op. Duidelijk werd dat het zou aankomen op de slotfase van de wedstrijd. Wie over de langste adem zou beschikken kon wel eens spekkoper zijn. Om het tweede aanvalsvak een aanvallende impuls te geven haalde Jacobs rebounder Beens naar de kant en bracht daarvoor aanvaller Wilco Brandenburg. Een wissel die zich uitbetaalde. Bij het ingaan van de laatste vijf minuten zuivere speeltijd scoorde Amicitia 17-16. De prima spelende Van Dijk prikte een minuut later van achter de korf raak: 17-17. Ruim twee minuten voor tijd werd Ten Hove na een mooie combinatie foutief afgestopt en zette Bruggeman vanaf de strafworpstip DOS op voorsprong, 17-18. Reden voor Jacobs om direct daarna een time-out te nemen: ?Je weet dat rust in het spel in de slotfase een belangrijke factor is. Amicitia moest iets forceren en wij moesten daar slim mee omgaan. Uitstellen van je schot en je schottijd van vijfentwintig seconden volspelen.? Die opdracht werd door DOS goed uitgevoerd. Een minuut voor tijd besliste Ten Hove van afstand de wedstrijd: 17-19.
Volgende week ontvangt DOS het nog ongeslagen HKV/Ons Eibernest uit Den Haag. Eigenlijk nu al de laatste kans voor DOS om de strijd om de eerste plek niet vroegtijdig los te moeten laten.
Doelpunten DOS: Iris van Dijk 5x, René Bruggeman, Linda Treep en Yvonne ten Hove 3x, Nynke Links en Michaël Jongman 2x, Camiel van Keulen 1x