KHC en DOS Kampen komen uit op terechte puntendeling

KAMPEN - KHC heeft zaterdag wederom een voorsprong verspeeld in een derby. Nadat Go-Ahead op Paasmaandag een gelijkspel eruit sleepte tegen KHC, lukte DOS dat zaterdag op Sportpark De Venen. Beide ploegen kwamen uit op 1-1.

In de eerste helft weigerden beide ploegen grote risico’s te nemen. Toch was KHC diverse keren gevaarlijk. Al in de 12e minuut was er een goede kopkans voor Jarron de Lange. Na een corner werd de bal met het hoofd verlengd door Leroy Knol. Vervolgens kopte De Lange naast. In de 29ste minuut kwam KHC op voorsprong. De opkomende Jarron de Lange had een goede voorzet in huis. Leroy Knol schoot vervolgens raak.

DOS zakte vervolgens weg naar een bedenkelijk niveau. KHC was beter, maar bracht dat niet tot uiting in de score. Karim Gabara had dat kunnend doen, maar in kansrijke positie raakte hij de bal niet lekker.

Na rust maakte DOS een veel betere indruk dan voor rust. Er zat veel meer energie in de ploeg. Matthijs de Blok ging op de tien-positie spelen en dat pakte goed uit voor DOS. KHC was in de 57ste minuut dicht bij de 2-0. Leroy Knol was in scoringspositie, maar besloot om de bal af te leggen op Jorik Schuur. De bal bereikte echter de spits niet en werd opgepikt door DOS. Vervolgens sloegen de bezoekers razendsnel snel toe. Na een goede actie van De Blok schoot Allan Bakker raak. Vlak na deze treffer viel De Blok uit met een kuitblessure.

KHC was af en toe gevaarlijk, maar had geen grip op de gevaarlijke omschakelmomenten van DOS. Dat leidde in de 66ste minuut tot een rode kaart voor Romano Luhukay. Twan Knul dreigde door te breken en de KHC-verdediger hanteerde de zaag. De scheidsrechter kon niets anders doen dan Luhukay moet rood weg te sturen. Bij KHC was er opwinding dat Joël Visscher nog op het veld stond. De DOS-verdediger kreeg een minuut eerder een gele kaart vanwege een overtreding op Husham Ali, terwijl hij in de eerste helft diverse keren ontsnapte aan geel. Toch pakte de rode kaart voor KHC gunstig uit. De ploeg speelde in een 4-4-1-systeem compact, waardoor DOS geen kans meer kreeg om via de omschakeling gevaarlijk te worden. DOS zette KHC onder druk, maar de thuisploeg gaf geen krimp. Meer dan een remise zat er niet in voor DOS.

“In de eerste helft speelden we in een veel te laag tempo. KHC is gevaarlijk met lopende mensen en steekpassen. Dat weet je, maar toch lieten we ons verrassen. De angst regeerde bij ons”, aldus DOS-trainer Johan Pitstra, die zag dat zijn ploeg in de tweede helft een stuk beter voor de dag kwam. “Dat was een wereld van verschil. Er zat veel meer beweging in ons team. We hebben het verdiend om gelijk te spelen en als je alleen kijkt naar de tweede helft, dan hadden we moeten winnen. We spelen gelijk, maar we zullen heel snel wedstrijden moeten winnen. Het spelen van nacompetitie is niet leuk. We spelen nog zeven finales.”

KHC-trainer Kenan Durmusoglu vond dat zijn ploeg de wedstijd in de eerste helft had moeten beslissen. “We spelen al weken fantastisch voetbal en waren in de eerste helft absoluut de bovenliggende partij. Dan moet je de 2-0 maken.” Volgens de KHC-trainer had zijn ploeg bij de 1-1 aan de noodrem moeten trekken. Hij is tevreden over de ontwikkeling van zijn ploeg. “In de wedstrijden tegen Go-Ahead en DOS hebben we KHC in Kampen op de kaart gezet. Ons voetballend vermogen is beter geworden. Nu moeten we nog wat effectiever worden.”