Selyna Meijer vloert haar tegenstander.
Selyna Meijer vloert haar tegenstander. Foto: Tennekes

Kampen even middelpunt van de judosport in Nederland

· leestijd 1 minuut Sport

KAMPEN - Stichting Judoteam IJsselmond hield afgelopen zaterdag de eerste editie van de IJsselmond Cup. Met bijna zeshonderd deelnemers kijkt de organiserende judostichting zeer tevreden terug. “Het was wederom een hoogtepunt voor Judoteam IJsselmond”, aldus René Derks en Jaap Bekkema.

Zij waren een aantal jaren geleden de initiatiefnemers van het judoteam om gezamenlijk judo als wedstrijdsport in Kampen weer op de kaart te zetten. Met gepaste trots zagen zijn dan ook hoe burgemeester Sander de Rouwe om 10.30 uur met enthousiasme het tweede wedstrijdblok opende.
Een volle zaal met meer dan zeventig vrijwilligers en maar liefst veertig scheidsrechters werkten samen om een vlekkeloos toernooi neer te zetten. Er was dan ook veel lof van deelnemende judoka’s en coaches.

Dat judo ook een teamsport kan zijn, bleek wel uit het feit dat hele sporthal met verenigde krachten binnen een uur was opgeruimd. Het leek haast een militaire operatie. Aan het einde van de dag werd Rob Girbes als wedstrijdsecretaris nog even in het zonnetje gezet. 

“Zonder zijn inzet was het toernooi niet zo’n succes geweest”, aldus voorzitter Hans Holterman van Stichting Judoteam IJsselmond, die duidelijk maakte dat er in 2023 zeker een tweede editie zal komen.

De eerste editie van de IJsselmond Cup was een sterk bezet toernooi met judoka’s uit heel Nederland en met deelname van gerenommeerde clubs als Kenamju uit Haarlem en Top Judo Nijmegen. Sportcentrum Akkermans uit Leeuwarden legde beslag op de IJsselmond Cup. Dit team scoorde met hun tien beste judoka’s de meeste punten. 

Judoteam IJsselmond wist als wedstrijdploeg van Sportcentrum Sonnenberch en Maruseru Judo met maar liefst 84 deelnemende judoka’s ook veel podiumplaatsen te behalen. 

Syon Bakker, Jay Mossel en Esther Meijer behaalden goud. Zilver was er voor Puck Stoel, Joost Daamen, Floor Daamen en Ruben Bruggink. Brons werd behaald door Sil Wijnsma, Finn Cremer, Guus Bottenberg, Lou Holterman, Mike Muizelaar, Simon van den Berg Aron van der Pol, Mikai de Vries en Jasper Kalter.

Bij het opstaptoernooi lieten Nathan Ouwehand, Emma Rouwendal en Hessel Pol zich kronen tot kampioen. Zilver was er voor Joas Roebersen. 

Max Markusse, Levi Klooster, Sem van Vliet, Anna Bruggink, Dani de Greef, Gerrian van Dalfsen en Zeger Woonink mochten ieder een bronzen medaille in ontvangst nemen.


Gerard Meijeringh