Gerards schier onmogelijke missie (deel 11)

· leestijd 5 minuten Sport

Sportjournalist Gerard Meijeringh van BrugMedia was op 6 november een van de ruim 47.000 deelnemers aan de Marathon van New York. Samen met zeven andere atleten liep hij voor Stichting Marathonlopers voor het Gehandicapte Kind (SMGK) met als doel om een onderkomen te realiseren voor Rüzgar Terapi, een opvang voor gehandicapte kinderen in het Turkse Istanbul. De afgelopen maanden hield Gerard als huis-en-keuken-loper de lezers van De Dijk en Brugnieuws.nl op de hoogte van zijn ervaringen. In dit laatste deel de belevenissen in New York.

Deel 11: Missie volbracht

New York, het overweldigt je. Wat een stad. Vrijdag 4 november heb ik van 's morgens vroeg tot's avonds laat genoten van deze wereldstad. Maar ik heb nog wel een prestatie te vervullen. Daarom onderneem ik op zaterdag helemaal niets. Dat is ook nodig, want op vrijdagavond heb ik last van zere voeten en begin ik te twijfelen of het wel zo verstandig was om zo lang te genieten van New York. Op zondagochtend gaat om 4.30 uur de wekker. Om 5.30 uur brengt de bus ons van New Jersey naar de start van de marathon in de buurt van de Verrazano Bridge in Staten Island. Vervolgens is het wachten, wachten en nog eens wachten. De snelste lopers vertrekken al om 9.40 uur, maar als huis-tuin-en-keukenlopers zit ik in de derde wave. Dat betekent dat ik pas om 10.40 uur vertrek. Ik zie de gehele dag geen enkele Keniaan.

New York, New York
Vlak voor de start zie ik wel een man van zo'n 150 kilo. Gedurende de race zullen daar nog veel opmerkelijke figuren bijkomen, zoals een man in een opblaaspak en een vrouw in een opvallend jurkje. Je ziet de gekste figuren tijdens de Marathon van New York. Nadat ik mijn warme kleren heb uitgegooid, ben ik klaar voor de start. Langzaam schuifelen we richting de Verrazano Narrow Bridge. Overal aan de kant liggen grote stapels kleren die de organisatie heeft gereserveerd voor een goed doel. Ik gooi mijn jas erbij en even later klinkt door de speakers het Amerikaanse volkslied. Daarna klinkt het startschot en een luid gejoel klinkt op. Onder de klanken van 'New York, New York' van Frank Sinatra loop ik samen met duizenden lopers de Verrazono Bridge op. Een geweldige ervaring. Overal om me heen klinkt gegil. De race is begonnen. De Verrazona Bridge is een flinke klim, maar ik ben nog fit en geniet van het uitzicht.

Runners Go, Go, Go
Na zo'n kwartier laat ik de brug achter me en ga de stad in. Na enkele minuten wordt het publiek aan de kant talrijk. Het enthousiasme is ontzettend groot. Overal klinkt muziek en mensen staan aan de kant met enorm grote supportersborden. Teksten als 'Runners Go, Go Go, komen je tegemoet. Na enkele kilometers heb ik het gevoel dat ik in een film ben beland, waarin ik de hoofdrol speel. Het is ongelofelijk wat je meemaakt en zie. Het is een orkaan van geluid. Om nog meer van alles mee te krijgen loop ik vlak langs het publiek. Mensen geven je een high-five en dat pept je helemaal op. Het eerste deel van de marathon door Brooklyn beschouw ik achteraf als het hoogtepunt van de marathon. Op Fourth Avenue in Brooklyn worden de deelnemers opgezweept met muziek. Stevie Wonder zingt 'You are the sunshine of my live'. Ik verlaat Brooklyn, maar blijf lopen op de indrukwekkende Fourth Avenue. 'Hello, Hello', schreeuwt Bono mij toe. Het nummer Vertigo van U2 inspireert mij om mijn snelheid te verhogen en ik loop hier mijn snelste gedeelte van de race.

Slijtageslag
Na acht mijl gaat het via de Lafayette Avenue en de Bedford Avenue richting Queens. De helft van de zware tocht zit er inmiddels op. Mijn halve marathontijd is 2.19.54 uur. Als ik dit tempo volhoud, kan ik de marathon volbrengen onder de 5 uur. Dat zou een ongekende prestatie zijn, maar het blijkt een utopie. De marathon van New York is een slijtageslag. Het is constant stijgen en dalen en dat kost kracht. Dat merk je in het tweede gedeelte. De ellende begint bij 15 mijl met de Queensborough Bridge, die je van Queens richting Manhattan brengt. Een ongekend zware hindernis. Er lijkt geen einde te komen aan de beklimming. Daarna komt een nieuw hoogtepunt in de route. De First Avenue. Ook hier staan veel toeschouwers en is het enthousiasme van de mensen overweldigend. De First Avenue kruipt gemeen stijgend omhoog en dat voel je. Het is een zwaar stuk in het parcours, maar ook een van de mooiste. Ik krijg van alles aangeboden van uitzinnige mensen, maar beperk me tot het geven van high-fives. Drinken doe ik alleen bij de drinkposten. Dat betekent dus louter de energiedrank Gatorade.


Lager tempo
Het einde van de marathon komt in zicht. Ik heb inmiddels 20 mijl afgelegd en mijn tempo is dramatisch ingezakt. Het voortdurend stijgen en dalen begint z'n tol te eisen en dan moet het moeilijkste stuk nog komen. Dat is het gedeelte van de Bronx naar Central Park. Dit is het minst mooie gedeelte van het parcours. Het wordt steeds moeilijker om de heuvels rennend over te komen. Af en toe moet ik even gas terug nemen. 'Come on, you can make it. You're almost there', schreeuwen mensen me toe. Het is goed bedoeld, maar ik weet dat ik nog vier mijl moet afleggen. En deze afstand voelt als een halve marathon. Tergend langzaam kom ik dichter bij de finish. Af en toe moet ik even wandelen, omdat mijn spieren schreeuwen om rust en ik wil geen enkel risico meer lopen. Mijn doel is om de marathon uit te lopen en dat gaat lukken als ik geen gekke dingen doe. Vooraf speelde tijd geen enkele rol, maar tijdens de race heb ik toch tegen mezelf gezegd dat ik de marathon binnen de vijf en een half uur moet volbrengen. Hiervoor heb ik nog voldoende speling. Ineens zie ik mijn kamergenoot naast me. Ongelofelijk. Er doen ruim 47.000 mensen mee aan deze marathon en ik tref Paul. Mijn 'roommate'. We lopen een tijdje gezamenlijk op, maar uiteindelijk kan ik het tempo van Paul niet meer volgen. Ik moet afhaken en de laatste twee mijlen loop ik alleen. De weg blijft omhoog lopen en de finish wil maar niet in zicht komen. Ik weet dat het niet ver meer is en probeer te versnellen. Dat lukt nauwelijks, maar ik slaag er wel in om het laatste stuk hardlopend te volbrengen. Ik strompel over de finishlijn en druk de stoptoets in op mijn horloge. Die geeft 5 uur, 24 minuten en vier seconden aan. Later blijkt dat ik in werkelijkheid zes seconden sneller ben.

Bankje
Ik heb het volbracht. Vanaf eind februari twee keer per week trainen blijkt genoeg voor het volbrengen van de marathon. Na de finish moet het ergste nog komen. Als marathonloper Central Park halen is een hele opgave, maar er uitkomen is ook een prestatie op zich. Door de drukte gaat het tergend langzaam richting uitgang. Mijn spieren protesteren en met het verstand op nul ga ik door. Uiteindelijk vind ik een bankje. Ik ervaar dit als een geschenk uit de hemel. Ik kom tot rust en met een shaggie in mijn mond geniet ik na van alle ervaringen. Het is gelukt. Als huis-tuin-en-keukenloper heb ik de marathon volbracht. Mijn missie is geslaagd.

Volg Gerard op:

www.facebook.com/g.meijeringh
gerardmeijeringh.hyves.nl
twitter.com/alisanGM

Steun sportjournalist Gerard Meijeringh in de missie voor een onderkomen voor Rüzgar Terapi in Istanbul en maak een bedrag over op SMGK-rekeningnummer 111.40.74.78. Graag dan ook even een mailtje sturen naar sport@brugmedia.nl. Al deze personen die mij een hart onder de riem willen steken krijgen een eervolle vermelding op Facebook, Hyves en Twitter. Alle bedragen zijn welkom. Alvast bedankt. Samen werken aan een betere toekomst voor het gehandicapte kind.

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 12 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 14 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Afbeelding
Koggejournaal: Nieuw Vaarseizoen Algemeen 27 mrt, 15:46
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41