Genomineerden Kamper sportverkiezingen bekend

· leestijd 4 minuten Sport

KAMPEN - Sportraad Kampen heeft de lijst van genomineerden voor de Kamper sportverkiezingen bekendgemaakt. Op vrijdag 10 februari vindt de 27e editie van het evenement plaats in het Kamper stadhuis.

Bij de mannen gaat de strijd tussen Gerben Last, Roy Boeve en Jordy Agues. Tafeltennisser Last is al jaren een vertrouwd gezicht bij de sportverkiezingen en won de titel bij de mannen al diverse keren. Vorig jaar werd hij ook gekozen tot Sportman van het jaar. Last kan weer terugkijken op een succesvol jaar. Bij het EK Paratafeltennis in het Kroatische Split pakte hij een zilver medaille in de klasse 9. Ook haalde hij zilver met het Nederlands team in de landenwedstrijd.
Roy Boeve beleefde een seizoen van uitersten. Op nieuwjaarsdag besloot hij te stoppen met schaatsen omdat hij niet kon afrekenen met een zwabbervoet. Daarna richtte hij zich op het wielrennen en reed enkele klassiekers. Op de skeelers was hij zeer succesvol. De Kampenaar liet zich kronen tot winnaar van de KPN Inline Cup, een competitie over dertien wedstrijden.
Fietscrosser Jordy Agues sloeg zijn slag bij de wereldkampioenschappen BMX in Kopenhagen. Daar pakte hij een derde plaats. Bij de Europese rondewedstrijden in Belgi, Frankrijk en Engeland eindigde hij twee keer als eerste, drie maal als tweede en een keer legde hij beslag op een vijfde plas. Bij het EK in Haaksbergen snelde hij naar een tweede plaats.

Vrouwen
Jacqueline Rustidge, Mandy Heerschop en Michelle Broekhuizen verdelen de prijzen bij de vrouwen. Atlete Rustidge behaalde als 43-jarige atlete eerste plaatsen in het overall-klassement in de halve marathons van Ommen, Enschede en Texel. Bij het WK marathon politie in Praag kwam ze als vijfde over de streep. Bij de Masters schreef ze de halve marathons van Egmond en Zwolle op haar naam. In het Ierse Dublin eindigde ze als vierde. 
Mandy Heerschop was zeer succesvol op het NK Twirling. Het lid van Twirlvereniging Prestige Kampen pakte maar liefst vier Nederlandse titels (1 keer solo en 3 keer team). Op het EK werd ze twee keer Europees kampioen in de hoogste klasse senior avances. Bij het Europees kampioenschap streden deelnemers uit negen landen om de prijzen. Op 3 december 2011 behaalde Heerschop samen met haar partner een gouden medaille op het NK duo-majorette.
Michelle Broekhuizen zeilde in de laser radial-klasse voor het eerst mee bij de senioren in worldcupwedstrijden. Bij het EK eindigde ze als negende. Bij de jeugd tot 21 jaar pakte ze de Europese titel.

Ploegen
Bij de ploegen zijn de volleyballers van Reflex, de korfballers van KV DOS Kampen/Veltman en de voetballers van KHC genomineerd. Voor Reflex was 2011 een bijzonder jaar. Het was het jaar dat de club terugkeerde op het hoogste niveau in Nederland. In het seizoen 2010/2011 debuteerde Reflex in de B-League. De Kamper club kende een uitstekend debuutjaar in deze sterke competitie en eindigde op een derde plaats. In juli werd de club door de Nederlandse Volleybalbond (NeVoBo) gepolst om de plek in de A-League van Webton Twente over te nemen. Uiteindelijk ging Reflex op dit verzoek in. De club kende een sterk half jaar en staat na het eerste gedeelte van de competitie op een keurige zevende plaats. De start was sensationeel met 1-3 zeges tegen Fusion Rotterdam en Zaanstad. Daarna werd de Kamper ploeg door Langhenkel  en Landstede (twee keer 3-0 nederlaag) met beide benen op de grond gezet. De 3-1 zege tegen BMC/SSS was een nieuw hoogtepunt voor Reflex in de A-League.
Voor KV DOS Kampen was 2011 ook een historisch jaar. De ploeg van trainer Wilbert Leendertse pakte de titel in de overgangsklasse en promoveerde zo naar de hoofdklasse. Een unieke prestatie. Nog nooit speelde een Kamper ploeg in deze klasse. Het feit dat KV DOS Kampen deze prestatie heeft geleverd met louter eigen opgeleide spelers maakt deze prestatie extra bijzonder.
KHC baarde opzien door twee keer achter elkaar te promoveren. Na het kampioenschap in de vierde klasse in 2010 deed de Kamper ploeg het als promovendus uitstekend in de derde klasse. In de nacompetitie zette KHC eerst CJV'ers aan de kant op en rekende vervolgens in de finale van de nacompetitie af met Hulzense Boys. Het leverde KHC promotie op naar de tweede klasse.

Jeugdploegen
Voor de tweede keer wordt er bij de Kamper sportverkiezingen ook de beste jeugdploeg gekozen. In deze categorie zijn dit keer de jeugdploeg van kanovereniging Skonenvaarder, het acroteam van de gymnastiekverenigingen IJGV/Wilhelmina en het jongensteam van RKDOS genomineerd. Skonenvaarder veroverde in een competitie van vijf wedstrijden de Nederlandse titel. De Kamper kanovereniging herbergt veel talent. Zeven leden zijn opgenomen in de jeugdselectie van de Nederlandse Kanobond.
Het acroteam van IJGV/Wilhelmina maakte indruk door op het hoogste niveau derde van Nederland te worden. Voor het eerst in het historie van IJGV/Wilhelmina werd een Europese limiet gehaald. Uiteindelijk werd uitzending voor het EK niet gehonoreerd door een fout van de jury.
Het jongensteam van RKDOS pakte in Veldhoven bij de instap (eerste divisie) meerkamp de Nederlandse titel. In de eerste divisie deden vier team mee in de finale.

Talenten
Bij de talenten gaan Albert Flier, Ruth Vorsselman en Richard Meuleman de prijzen verdelen. Flier kende een zeer succesvol jaar door in vijf categorie de Nederlandse titel te pakken (K1 200, 500 en 1000 meter en K2 200 en 3000 meter) in de leeftijdscategorie 15/16 jaar (B-junioren). Ook behaalde hij zilver in de K1 op de 3000 meter en in de K2 op de 500 en 1000 meter.
Clubgenote Ruth Vorsselman pakte maar liefst negen Nederlands titels in de leeftijdscategorie 13/14 jaar (dames aspiranten A). Ze behaalde goud in de K1 op de 200, 500, 1000 en 2000 meter en in de K2 op de 200, 500, 1000 en 2000 meter. In de K4 greep ze de nationale titel in de K4 op de 200 meter.
Richard Meuleman maakte in 2011 indruk door bij de jongens D-junioren een Kamper record uit 1995 van Marcel Vrieswijk op de 300 meter horden te verbeteren. Hoogtepunt was zijn Nederlandse titel op de 100 meter hindernisbaan (voorloper van de steeple).