Gaynor Critchell

Deltasteur zwemmers in de prijzen op NK

· leestijd 5 minuten Sport

Van donderdag 13 t/m zondag 16 juni werd in Eindhoven het Nederlands Kampioenschap Jeugd en Junioren Lange Baan gezwommen. Maar liefst 13 zwemmers van Deltasteur wisten zich te plaatsen voor dit kampioenschap met 31 persoonlijke starts en 3 estafette afstanden.

Donderdag mocht Quinn Heederik als eerste aan de start verschijnen voor zijn 400m vrije slag. Met 7 seconden PR en de 8e plek van NL in zijn leeftijdscategorie kon hij tevreden terugkijken op een fantastische race. Vrijdag mocht hij uitkomen op de 200m vlinderslag. Deze afstand doen weinig mensen echt voor hun lol maar Quinn wel! Na een zware 200m stond er 2.26.31 op de klok en een 5e plek van NL.

Vrijdag kwamen Robert Dragt en Kylian Heederik beiden twee keer aan de start. Robert opende de ochtend met 200m vrije slag en zwom naar een mooi PR. De 100m rugcrawl die er vlak achteraan zat was te dicht op zijn vorige afstand en hij zwom deze dan ook boven zijn inschrijftijd.

Kylian begon met 50m schoolslag en deed dit met een prima race. Een PR van 0.75 seconden en een 5e plek van Nederland was dan ook een prima resultaat om deze dag mee te openen. Voor de 200m wisselslag wist hij zich ’s morgens te plaatsen voor de finale ’s middags. In een tijd van 2.13.18 (maar liefst 3 seconden sneller dan zijn race ‘s morgens) nam hij de bronzen medaille mee naar huis op de 200m wisselslag Junioren 4 Jongens!

Ook Lynn mocht ´s morgens aan de start komen. De zenuwen waren erg aanwezig en deze werden als extra ballast meegenomen in haar 200m vrije slag. Het leverde haar toch een 11e plek in haar leeftijdscategorie op.

Demi Westendorp zwom de 100m rugcrawl. Haar afstand en haar slag! Met de volledige focus richting de start was er één doel: plaatsen voor de finale van die middag en dat lukte! In 1.09.95 zwom zij zichzelf als 2e naar de finale. In de finale tikte ze als tweede aan in 1.08.90. Daarmee neemt zij de zilveren medaille mee naar huis voor de 100m rugcrawl Junioren 3 meisjes!

Daarna was Matthew Crichell aan de beurt, zijn allereerste NJJK. 50 meter schoolslag zwom hij in 0.35.77. Iets boven zijn PR. Een 25e plek in de NL ranglijst en een ervaring rijker!

Als laatste ‘s morgens stond meisjes 4x100m vrije slag junioren op het programma. De vier dames; Lynn Reitsma, Senna Geerdink, Demi Westendorp en Julia van den Bosch wisten naar de 7e plek van Nederland te zwemmen én op de foto te gaan met Ranomi Kromowidjojo!

’s Middags kwam Christian van den Werf voor het eerst dit toernooi aan de start. Zijn 100m rugcrawl zwom hij met 1,5 seconden PR naar de vijfde plek in zijn leeftijdscategorie.

Zaterdag stonden er 9 individuele starts en een Jongens 4x100m Wisselslag estafette op het programma. Christian van den Werf kwam twee maal aan de start. Hij begon de dag met een 14e plaats op de 100 vlinderslag. Een kleine twee uur later wist hij in een mooie race (1,1 seconden onder zijn PR) op de 50 meter vrije slag naar het brons te zwemmen!

Kort daarna mochten Demi Westendorp en Lynn Reitsma het water in voor de 50m rugcrawl. In dezelfde serie mochten de dames samen racen. Lynn tikte deze afstand weg in 33.46, net iets boven haar persoonlijk record waarmee ze 8e werd. Demi tikte aan in 32.25, een halve seconde onder haar PR én een bronzen medaille in de leeftijdscategorie meisjes Junioren 3!

Ook Lynn startte op een tweede afstand. ’s Morgens wist zij zich als negende te plaatsen voor de finale 50 meter vrije slag die ’s middags gezwommen zou worden. In de finale wist ze zich een plek omhoog te zwemmen naar een mooie 8e plek.

Na de medaille ceremonie van Demi was het aan Kylian op de 200m schoolslag. Tijdens zijn race was het zoeken naar zijn juiste snelheid qua slagen. Zijn eindtijd 2.31.23, net iets boven zijn PR, leverde hem een 5e plek op.

Hielke Jan Pennikhof kwam dit kampioenschap aan de start op de 50 meter vrije slag. Met 27.92, net 0,1 seconden boven zijn inschrijftijd, werd hij 18e van Nederland.

Robert Dragt zwom mee in de voorrondes 50 meter vrije slag waarin hij probeerde zich te plaatsen voor de finale. Zijn afstand legde hij af in 26.42, 0,3 seconden onder zijn PR waarmee hij met de 18e plaats zich niet kwalificeerde voor een finale plek.

De ochtend werd afgesloten met de Jongens 4x100m Wisselslag Junioren. Christian, Kylian, Quinn en Robert eindigden met een prima estafette op de 10e plek in de NL ranglijst.

’s Middags zwom Thijs ten Koppel zijn eerste afstand van dit weekend; 200m schoolslag. In 2.55.66 zwom hij een PR van 0,05 seconden. Zijn eindtijd was voldoende voor een 18e plek.

Zondagochtend stonden er maar liefst 18 starts op het programma. Quinn en Kylian begonnen de ochtend met de 400m wisselslag. Quinn zwom gisteren de vlinder al erg sterk in de estafette dus dat beloofde wat voor deze ochtend. Na 400m stond de klok stil op 5.11.17 en dat was maar liefst 7,5 seconden sneller dan zijn inschrijftijd. Hij eindigde hiermee op de 11e plek in zijn leeftijdscategorie.

Kylian mocht vlak daarna de 400m wisselslag. Met veel zenuwen richting de start, zelfs de eerste 50m van de vlinderslag werd gezwommen met veel zenuwen. Het resultaat 4.53.43 was bijna 4 seconden sneller dan zijn inschrijftijd en de 4e plek in de uitslag.

Vervolgens was het de beurt aan Robert en Lynn voor de 100m vrije slag. Voor beiden een voorronde, maar een finaleplek was voor Robert te veel van het goede. Het deelnemersveld was zo sterk dat een eigen goede race het mooist haalbare was van deze afstand. Lynn streed ook voor een finaleplek op de 100m vrije slag en deze lag binnen handbereik. Na zeven series werd duidelijk dat Lynn zich als tiende geplaatst had. Dat betekende dat zij ‘s middags de finale op de 100m vrije slag mocht zwemmen waar ze uiteindelijk de negende plaats wist te bemachtigen.

Demi, Lynn en Milou ten Koppel mochten aan de start verschijnen voor de 50m vlinderslag. In serie 3 was het de beurt aan Milou om haar afstand op dit kampioenschap te zwemmen. Op baan 0 was zij de snelste van de 3 deltasteur dames, in 31.12. Demi eindigde als 10e in de NL ranglijst, Lynn als 13e en Milou deed dat in haar eigen leeftijdscategorie op een 29e plek!

De 100m schoolslag voor Thijs en Kylian waren de vervolg nummers van deze sessie. Voor Thijs was dit een directe finale en voor Kylian de voorronde voor de finales van vanmiddag. Thijs, die gisteren al 200m schoolslag zwom de eerste 75m van de race goed maar de laatste 25m ging het niet zoals verwacht. De 19e plek was dan ook het hoogst haalbare voor. Kylian wist zich als zesde te plaatsen voor de finale op zijn 100m schoolslag en deze plaats wist hij in de finale te behouden.

Vervolgens stond de 200m rugcrawl op het programma. Quinn en Robert werden bij de jongens 18e en 22e. Demi sloot de ochtend af voor Deltasteur op de 200m rugcrawl. In serie 2 waren het 7 junioren die streden om de medailles. Demi wist meteen goed te vertrekken en zwom goed met het veld mee. Na 200m stond er op de klok 2.29.85 een 2e plek in de NL ranglijst. Zij neemt hiermee dus voor de tweede keer dit weekend een zilveren medaille mee naar huis.

Het kampioenschap werd voor Deltasteur afgesloten met een estafette. Lynn Reitsma, Eline van Unen, Demi Westendorp en Senna Geerdink hadden zich als tiende geplaatst op de 4x 100m wisselslag. Om 19.00 uur ’s avonds zwommen ze een PR in deze samenstelling en behaalde hiermee een mooie 10e plek van NL.

Al met al een zeer goed gezwommen. Trainers/coaches Mike Bennink en Dinand Schutte die vier dagen achter elkaar met veel enthousiasme en energie hun ploeg coachten kunnen dan ook terugkijken op een zeer geslaagd toernooi!