De betrokkenen praten bij naast het sportveld bij het MDF
De betrokkenen praten bij naast het sportveld bij het MDF (foto: Maarten van Gemert)

Nieuwe aanbieder kinderopvang in dorpshuis van Zalk in strijd tegen wachtlijsten

· leestijd 1 minuut Zakelijk

(door Maarten van Gemert)  
ZALK – De kinderopvang in Zalk breidt uit. Op twee locaties zal voor meer leeftijdsgroepen opvang worden gefaciliteerd. In het dorpshuis neemt Stichting Kinderopvang Flevoland (SKF) de locatie over van Prokino Kinderopvang en IRIS Opvang heeft al eerder haar intrek genomen in de Oranjeschool. De extra opvang was hoognodig, want voor diverse leeftijdsgroepen bestonden er wachtlijsten.

Afgelopen donderdagavond vond er een informatieavond plaats voor de inwoners van Zalk. De betrokken partijen deden hun plannen uit de doeken. Alle partijen beleefden de avond als een ”warm bad”. De volgende dag bezegelden Stefan ter Veen, directeur SKF, Ray Haze, voorzitter Dorpsbelangen, en Johan Boeve, voorzitter MFD, de overeenkomst.

Opvangbehoefte
In de gehele gemeente Kampen is de behoefte aan kinderopvang groot. Voor diverse leeftijdsgroepen bestaan er wachtlijsten. SKF heeft een goede samenwerking met Dorpsbelangen Zalk en zet dit graag voort met gemeente Kampen. Prokino moet haar opvang in het MFD stoppen. Haar opvang voor 2- tot 4-jarigen in het MFD is te kleinschalig voor de landelijke Stichting Meander-Prokino waaronder zij ressorteert. IRIS startte twee jaar geleden weliswaar buitenschoolse opvang (BSO) in de Oranjeschool maar het vertrek van Prokino laat toch een gat vallen. Plus een gemis aan broodnodige inkomsten voor het MFD.

Kinderdagverblijf
KOV (Kinderdagverblijf) voor 0- tot 2-jarigen is er nog niet in het dorp ondanks de behoefte daaraan zoals uit een enquête anderhalf jaar geleden bleek. SKF wil hierin voorzien, naast VSO, BSO en PSZ waarmee twee vliegen in één klap worden geslagen: opvang voor Zalker werkende ouders en inkomsten voor het MFD. Ten Veen benadrukt een aanvulling te willen zijn op de behoefte van ouders en verzorgers in Zalk. Een samenwerking met de Oranjeschool sluit hij niet uit.

Kleinschaligheid
Directeur/ eigenaar Stefan ten Veen was zowel donderdag als vrijdag samen met ’business manager’ Debbie Oudenbroek naar Zalk gekomen. Ze omschrijven Zalk als een prachtig dorp waarvan de kleinschaligheid aansluit op de familiestichting die SKF vormt. Ten Veen kwam 13 jaar geleden in de stichting die zijn moeder 38 jaar geleden opzette en waarbij zijn vader zich na een paar jaar aansloot.
Het MFD in Zalk wordt hun vijfde locatie en de eerste buiten Flevoland. De streefdatum is om op 1 oktober te starten. ’Flevoland’ wordt dan waarschijnlijk uit de naam van de stichting geschrapt.

Avontuur
Maar eerst volgt het nieuwe avontuur in Zalk. De informatieavond ervoeren beide bestuursleden als een warm bad. De Zalkenaren op hun beurt waren aangenaam verrast over het brede aanbod van SKF.
Ray Haze verwelkomt de bijdrage die de kinderopvang aan de levendigheid van het dorp zal brengen. Bram Eerkes, beheerder van het MFD, verwacht dat er veel stress bij ouders kan verdwijnen, als hij de verhalen zo hoort. Johan Boeve tenslotte is blij voor de Zalkenaren: „Nu is er weer echt wat te kiezen in het dorp.”


In de kinderhoek van het MFD  v.l.n.r. Stefan ten Veen, Ray Haze, Johan Boeve, Debbie Oudenbroek-Wieringa (foto: Maarten van Gemert)

..