Afbeelding
Aangeleverd

Laadpaal voor je elektrische auto: waar moet je op letten?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Ben je van plan om binnenkort een elektrische auto aan te schaffen? Dan is het goed om je van tevoren alvast te verdiepen in wat dit allemaal inhoudt. Zo zal je moeten nadenken over de laadpaal oor je elektrische auto. Er zijn verschillende manieren om op te laden: publieke oplaadpunten, snel-laadpalen en thuislaadpunten. Publieke oplaadpunten vind je in parkeergarages, bij bedrijven of aan openbare wegen. Opladen aan een publieke oplaadpaal duurt ongeveer 4 uur. Snel-laadpalen zijn schaarser, maar laden een auto binnen slechts 30 minuten tot 80%. Wanneer je je elektrische auto graag thuis wilt kunnen opladen, is het aantrekkelijk om een laadpunt te installeren. Er is echter veel keuze, en dus zijn er een aantal zaken om op te letten bij je keuze.

Snelheid van het laden

Hoe snel kun je laden? Dit is een belangrijke vraag, zeker wanneer je huis de uitvalsbasis is voor veel ritjes. Ben je veel onderweg voor je werk en daarnaast ook privé? Dan is de kans groot dat je vaak meer dan de actieradius van je auto rijdt. Je kunt dan overwegen om een snelle lader te nemen. Stel je komt iedere dag om 18:00 thuis en vertrekt de volgende ochtend weer om 7:00. Wanneer je met 4kW/u kunt laden, is de auto tussen aankomst en vertrek de volgende ochtend 44kW/u bijgeladen. Dit is voor de meeste elektrische auto’s voldoende voor 250 kilometer bereik.

De laadkabel

Wist je dat één van de grootste ergernissen van mensen die elektrisch rijden het gesleep met de laadkabel is? Wanneer je een laadpaal voor thuis wilt aanschaffen, is het dus handig om er eentje te kiezen waar een laadkabel aan vastzit. Soolutions is een van de aanbieders die zulke laadkabels heeft. Controleer hiervoor wel even waar het laadpunt van je auto zit. Bij de ene auto zit dit laadpunt op de neus, terwijl het bij de andere op het voorspatbord zit. Bij sommige auto’s bevindt het laadpunt zich waar vroeger de tankvuldop zat. Verder is het goed om er rekening mee te houden dat dit waarschijnlijk niet je enige en laatste elektrische auto wordt. Het is dus prettig om een beetje extra lengte te hebben aan je laadkabel. Je wilt echter ook geen rondslingerende meters snoer hebben. Kies dus met beleid.

Betrouwbaarheid

Naast de snelheid van het laden en de lengte van de laadkabel, is de betrouwbaarheid erg belangrijk. Een van de belangrijkste obstakels die bestuurders ervan weerhoudt om over te stappen naar een elektrische auto is de zogeheten ‘range anxiety’. Ze zijn bang dat ze tijdens langere ritten onderweg onvoldoende laadpalen tegenkomen, waardoor ze hun bestemming niet kunnen bereiken. Of ze zijn bang dat de laadpaal die ze onderweg tegenkomen niet compatibel is met hun auto. Mede daardoor speelt betrouwbaarheid een grote rol bij het kiezen van de juiste laadpaal. Het is dan ook verstandig om vooraf te onderzoeken hoe het met de betrouwbaarheid van de verschillende soorten laadpalen is gesteld. Ook de levensduur van de laadpaal is belangrijk. Het is van cruciaal belang om een betrouwbare laadpaal van een vertrouwd bedrijf te kiezen.

Afbeelding
Vrachtwagen verliest container: Treinverkeer Zwolle-Kampen lange tijd gestremd Algemeen 27 feb, 16:53
Afbeelding
Deltion College houdt open avond op 15 maart voor jongeren én volwassenen Nieuws Ingezonden 27 feb, 16:37
Opening van het academisch jaar in de Broederkerk te Kampen anno 2017
Stop op bachelors theologie in Utrecht na verhuizing TUK Algemeen 27 feb, 15:51