Afbeelding
Pixabay

Elektrisch rijden in Kampen

Algemeen

KAMPEN - Elektrisch rijden wordt steeds populairder in Nederland. Op 1 april 2021 waren er ruim 177.000 elektrische auto’s en 110.000 plugin-hybride auto’s. Het aantal (semi)publieke laadpunten is doorgegroeid naar ruim 72.000. Hoe het staat met elektrische rijden in Kampen werd onderzocht door kennisplatform voor elektrisch rijden www.evplan.nl.

In Kampen staan 23538 personenauto’s geregistreerd. Daarvan staan er 160 (0,68 procent) geregistreerd als elektrische personenauto en nog eens 198 (0,84 procent) als plug-in hybride auto. Van alle auto’s in Kampen wordt dus 1,52 procent (deels) elektrisch aangedreven. Dat is lager dan het landelijke gemiddelde van 2,26 procent.

Laadpunten in Kampen

In de gemeente Kampen zijn er zijn er 118 (semi)publieke laadpunten voor stekkerauto’s. Dit zijn laadpalen die in principe iedereen kan gebruiken.

• Er zijn 74 publieke laadpalen. Hier kan iedereen gebruik van maken.
• Er zijn 41 semi-publieke laadpalen. Deze bevinden zich op privé terrein maar zijn wel voor iedereen toegankelijk. Denk aan een laadpaal in parkeergarage, een tankstation of hotel.
• Momenteel zijn er 3 snellaadpunten beschikbaar in Kampen.

Steeds meer elektrische voertuigen

De laadpaaldichtheid (het aantal laadpunten per elektrische auto) in de gemeente ligt op 0,33 procent. Dat betekent dat er 3 elektrische auto’s per laadpaal in Kampen zijn. Dat is iets hoger dan het landelijke gemiddelde van 0,3 procent (4,5 EV’s per laadpaal). De verwachting is dat steeds meer inwoners in Kampen overstappen op een elektrische auto. Er zullen dan ook meer laadpunten bijkomen. 

Laadpaal aanvragen

Wie elektrisch rijdt, niet de mogelijkheid heeft om op eigen terrein een laadpaal te plaatsen en er in de directe omgeving nog geen oplaadpunt is, kan wellicht kosteloos een laadpaal aanvragen bij de gemeente Kampen.