Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Sim only steeds meer in trek

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Met de stijgende kosten, zien we dat er steeds meer mensen zijn die serieus overwegen om over te stappen naar een sim only abonnement voor hun mobiele telefoon. Waar een groot deel van de mensen steevast iedere twee jaar een nieuw toestel wilde hebben, zien we dat ze nu ook gerust een jaartje langer door willen met hetzelfde toestel. Vooral in de huidige tijd, waarin de kosten stijgen en ook de smartphones steeds duurder worden, kan het je al snel enkele tientallen euro’s per maand schelen. Waar je voor een nieuwe iPhone vandaag de dag ruim 1000 euro betaald, is dit verspreid over een tweejarig abonnement meer dan 40 euro per maand. Tel daar bovenop nog de kosten voor het verbruik van internet en bellen en je zit al snel op meer dan 60 euro per maand. 

Toestellen kunnen prima een jaar of twee langer mee

Veel mensen hebben het gevoel dat hun telefoon na twee jaar aan vervanging toe is. De batterij gaat vaak niet meer de hele dag mee en de telefoon lijkt wat trager te worden. Toch is dit geen reden om te kiezen voor een nieuw toestel. Wist je namelijk dat je gemakkelijk en snel een nieuwe accu in je telefoon kunt laten plaatsen, voor vaak maar een paar tientjes? Dan is dit argument dat je telefoon niet de hele dag meer meegaat, volledig van tafel geveegd. Een ander argument dat het toestel traag wordt, heeft vaak te maken met het feit dat bijvoorbeeld een software update keer op keer wordt uitgesteld en dat er teveel onnodige apps en foto’s op de telefoon staan. Door je toestel regelmatig op te schonen en de accu te laten vervangen, kan je telefoon prima nog een jaar of twee mee.

Geen BKR

Ben jij voornemens om een huis te gaan kopen, dan is het goed te weten dat je bij het vergelijken van een sim only abonnement geen rekening hoeft te houden met een eventuele BKR notering. Dit geldt namelijk alleen op het moment dat je een abonnement in combinatie met toestel neemt, met een toestel van 250 euro of meer. Dit wordt namelijk gezien als koop of afbetaling, waardoor het voor een aanbieder verplicht is dit te melden bij het BKR. Zo kan een telefoon van 40 euro per maand, je uiteindelijk tot wel duizenden euro’s schelen op je maximaal op te nemen hypotheek. 

Flexibel

Bij een abonnement met toestel, ben je genoodzaakt om minimaal twee jaar klant te blijven. Uiteraard kun je wel eerder stoppen, maar dan dien je de resterende maanden ineens te bekostigen. Kies je voor een sim only, dan is dit niet het geval. Zo kun je vaak met een maand opzegtermijn overstappen naar een andere, vaak goedkopere provider. Het is daarom dus ook niet zo gek dat steeds meer mensen de keuze maken voor een sim only. Waar een gemiddelde telefoon prima meerdere jaren meekan, is het zonde om iedere twee jaar een nieuw toestel te nemen en hier flink voor te betalen.