Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Hoe voorkom je insecten in huis?

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Vooral in de zomer kunnen ze een echte plaag vormen in huis en het is belangrijk om te weten hoe ze binnenkomen en hoe je ze kunt bestrijden. Maar ook in de winter kunnen vliegen en insecten een probleem vormen. In deze blog gaan we dieper in op vliegen en insecten en hoe je ze uit je huis kunt houden.

Vliegen en insecten kunnen op verschillende manieren in huis terechtkomen. Een van de meest voorkomende manieren is via open ramen en deuren. Vliegen en insecten worden aangetrokken door licht en warmte en ze volgen deze signalen om naar binnen te komen. Daarnaast kunnen ze ook via ventilatieopeningen en kieren in muren en vloeren binnenkomen. Het is dus belangrijk om deze openingen goed af te dichten om te voorkomen dat vliegen en insecten binnenkomen.

Via planten en bloemen

Een andere manier waarop vliegen en insecten binnenkomen is via planten en bloemen die in huis staan. Vliegen en insecten kunnen zich verstoppen in de aarde of op de bladeren van de planten en op deze manier binnenkomen. Het is dus belangrijk om de planten regelmatig te controleren en eventuele vliegen en insecten te verwijderen.

Maar wat doe je als je al last hebt van vliegen en insecten in huis en een vliegvrije zolder wilt? Er zijn verschillende manieren om ze te bestrijden. Een effectieve manier is het plaatsen van horren voor de ramen en deuren. Horren zijn er in verschillende soorten en maten en kunnen op maat gemaakt worden voor je ramen en deuren. Hierdoor kun je genieten van frisse lucht zonder dat er vliegen en insecten binnenkomen.

Daarnaast zijn er ook verschillende insectenwerende middelen verkrijgbaar

Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van vliegenmeppers of insectensprays. Let wel op dat deze middelen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en het milieu. Er zijn ook natuurlijke alternatieven zoals het gebruik van etherische oliën of het plaatsen van kruiden zoals basilicum of lavendel, waar vliegen en insecten niet van houden. Ze zijn er niet alleen ’s zomers in de natuur, vliegen en insecten!

Ook in de winter kunnen vliegen en insecten een probleem vormen. Insecten zoals motten, spinnen en zilvervisjes zijn bijvoorbeeld minder actief in de winter, maar kunnen nog steeds voor overlast zorgen. Het is daarom belangrijk om het huis goed te ventileren en vochtige plekken te vermijden. Ook het regelmatig stofzuigen en schoonmaken van het huis kan helpen om vliegen en insecten te bestrijden.

Alles opruimen en netjes achterlaten

Een andere manier om vliegen en insecten te bestrijden is door de omgeving minder aantrekkelijk voor ze te maken. Dit kun je doen door voedselresten op te ruimen en afval goed af te sluiten. Vliegen en insecten zijn namelijk gek op voedselresten en afval en zullen hierdoor sneller binnenkomen.

Naast het afdichten van ramen en deuren en het gebruik van horren, is het ook belangrijk om de omgeving minder aantrekkelijk te maken voor vliegen en insecten. Dit kun je doen door ervoor te zorgen dat er geen voedselresten of afval rondzweven in huis. Dit betekent dat je regelmatig moet schoonmaken en alles goed moet opruimen. Zorg ervoor dat er geen etensresten op het aanrecht of de eettafel blijven liggen en bewaar voedsel in afgesloten containers. Ook vuilnisbakken en compostbakken moeten goed afgesloten worden om te voorkomen dat vliegen en insecten worden aangetrokken.

Géén planten met een sterke geur in huis plaatsen

Daarnaast kun je overwegen om geen planten met een sterke geur in huis te zetten, omdat deze geuren vliegen en insecten kunnen aantrekken. Het is ook belangrijk om je huis goed geventileerd te houden en vochtproblemen aan te pakken, omdat vochtige omgevingen de groei van schimmels en insecten kunnen bevorderen.

Door deze eenvoudige tips op te volgen, kun je de omgeving minder aantrekkelijk maken voor vliegen en insecten en zo voorkomen dat ze je huis binnendringen. Dit kan niet alleen een stuk hygiënischer zijn, maar ook zorgen voor een prettiger leefklimaat zonder de overlast van zoemende insecten.

Afbeelding
Topband The Blue Grass Boogieman (Tim Knol, Douwe Bob) live in Café The Moonshiners Horeca Kampen 3 mei, 21:30
Afbeelding
Bandjesavond binnenstad Kampen: extra Hemelvaartseditie 2024 Horeca Kampen 3 mei, 16:33
Afbeelding
Nieuwe menukaart van De Bastaard met nieuwe gerechten, klassiekers en oude bekenden Horeca Kampen 3 mei, 16:22