Afbeelding
Unsplash.

OM: veroordeelde inbreker in bedrijfsbusjes Kampen slaat opnieuw toe

· leestijd 1 minuut 112

ZWOLLE (JPZ) – Een 50-jarige Kampenaar die in 2019 veroordeeld is voor inbraken en pogingen daartoe in zeven bestelbusjes, zou opnieuw hebben toegeslagen. Tegen de 50-jarige Kampenaar is dinsdag 8 maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk geëist.

G. B. werd tijdens de strafzaak in 2019 nog ‘een plaag voor Kampen’ genoemd door de officier van justitie. B. kreeg toen 8 maanden cel voor diverse inbraken in bestelbusjes en liep tegen de lamp toen hij een ‘lokbus’ van de politie openbrak. Dinsdag stond hij terecht voor opnieuw acht inbraken in bestelbusjes gepleegd in april 2019. Nu was het een oplettende agent die hem ‘s nachts volgde en hem, volgens de officier van justitie, op heterdaad aanhield. Uit het strafdossier blijkt hoe twee agenten in de nachtelijke uren in Kampen een man achtervolgen die schijnbaar loopt te scharrelen rond bedrijfsbusjes. Een agent hoort een ruit sneuvelen. Als de man wordt opgepakt, blijken inderdaad uit dat busje goederen te zijn gestolen.

Bij een doorzoeking in zijn woning werden diverse gereedschappen gevonden die uit bestelbusjes kwamen die allemaal in april 2019 zijn opengebroken. B. was dinsdag niet in de rechtszaal aanwezig. Hij is afhankelijk van het openbaar vervoer, dat al hapert door winterse omstandigheden, en heeft geen geld om een kaartje te kopen, aldus zijn advocaat. B. ontkent de diefstallen. Ja, er zijn gestolen goederen in zijn woning aangetroffen, maar daar lopen meerdere mensen in en uit. Ook wordt B. verdacht van een diefstal uit woonzorgcentrum IJsselheem. Een decoupeerzaag met het logo van de zorginstelling is bij hem thuis aangetroffen. Voor de officier van justitie is de zaak duidelijk. Hij eiste 8 maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk. In mei 2019 kreeg B. al 8 maanden cel opgelegd voor de reeks diefstallen van eind het jaar ervoor.

Volgens zijn advocaat Roel van Faassen gooit het OM iets te makkelijk een reeks van feiten op het bordje van zijn cliënt. Na een oproep op Facebook van de politie reageerde een getuige dat ze ‘s nachts een persoon met twee cirkelzagen over straat zag lopen. Haar signalement, plofkop en ruw uiterlijk, leek absoluut niet op dat van B. ,,Ik wil hiermee zeggen: er gebeurt veel meer ‘s nachts in Kampen.’’ IJsselheem claimt 2.800 euro schade te hebben geleden, maar dat was voor de diefstal van laptops en printers. Op camerabeelden is te zien dat een man die op B. lijkt met een tas wegloopt waar die spullen nooit in passen, aldus de raadsman.

Het vonnis volgt op 23 februari.