Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Henk Prinsen van Gemeente Belang Kampen.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Henk Prinsen van Gemeente Belang Kampen. Herman IJssel

Raadspraat: Moet ik het ook over corona hebben...

· leestijd 1 minuut Algemeen

Wij zijn allemaal in de greep van Corona en niemand kan er omheen dat het een grote impact heeft op ons dagelijks leven. Maar er is meer, onze stad moet wel bestuurd worden en dat gebeurd gelukkig ook. In de afgelopen periode hebben wij drastischer bezuinigingen moeten doorvoeren en het gaat de goede kant op.

Dit komt ook omdat wij vanuit Den Haag meer geld hebben ontvangen, maar dat geld voorlopig alleen maar voor 2020 en 2021. De maatregelen die genomen zijn op hebt gebied van de jeugdzorg beginnen ook zijn vruchten af te werpen, maar we moeten een slag om de arm houden, omdat hier de coronacrisis ook nog negatieve gevolgen kan hebben.

Maar als deze ontwikkeling zich doorzet en wij krijgen als gemeente meer financiële armslag, dan zullen wij er niet voor schromen een voorstel in te dienen om de extra verhoging van de OZB weer terug te draaien. Er staan een aantal belangrijke onderwerpen, wat Gemeente Belang Kampen betreft, op de agenda. De woonwagen locaties is zo’n onderwerp dat altijd rumoer geeft. Maar er ligt een rapport, dat aangeeft dat wij als gemeente verplicht zijn te zorgen voor voldoende plaatsen.

Maar hier geldt ook vaak, net als bij de huisvesting van arbeidsmigranten (het polenhotel), het ‘NIMBY’ principe. Not In My Back Yard. Het mag overal komen, maar niet in mijn achtertuin. Maar we zullen als raad toch in alle gevallen een beslissing moeten nemen, hoeveel weerstand er ook komt.

Ik hou mij binnen de raad voornamelijk bezig met Ruimtelijke Ontwikkeling en daar staat het gelukkig ook niet stil. Ambtelijk worden er voorbereidingen getroffen om tot een scenario te komen om het bedrijventerrein Spoorlanden in IJsselmuiden te revitaliseren. Er is haast bij want de provincie heeft 500.000 euro subsidie toegezegd en wij kunnen het ons niet permitteren dit te laten verlopen. De woonarken aan de Seveningseweg in IJsselmuiden is ook zo’n al vele jaren lopend dossier, wel of geen permanente bewoning, moet het een recreatiegebied blijven en wat doen we met de landjes aan De Noord? Ik hoop dat wij hierover ook binnen afzienbare tijd een beslissing kunnen nemen, een voorstel is in voorbereiding.

Toch nog even Corona.

Mede op initiatief van Gemeente Belang Kampen wordt er zeer binnenkort een testlocatie geopend voor Corona aan het Tasveld in IJsselmuiden. Te vaak hoor ik dat onze inwoners naar Apeldoorn of ergens in Drenthe moeten om getest te kunnen worden. We kunnen binnenkort op de fiets. Het college en de gemeenteraad zitten dus niet stil: “omdat er een coronacrisis is”. Wij vergaderen wel veel voor onze laptop en dat is lang niet ideaal, je mist de interactie met je collega’s en de zogenaamde non-verbale communicatie, maar het is niet anders momenteel. Laten we ons allemaal aan de regels houden om dit virus de kop in te drukken, zodat wij misschien begin volgend jaar weer meer vrijheid in ons handelen krijgen.

Blijf gezond en let een beetje op mekaar, ook als het geen directe familie van je is.

Henk Prinsen

Raadslid Gemeente Belang Kampen

H.A. (Henk) Prinsen