Vlnr Jeroen Kale, Martijn Rieck, Arno den Hollander, Frank Andriesen.Niet op de foto Maria Goosen en Henk van Mierlo.
Vlnr Jeroen Kale, Martijn Rieck, Arno den Hollander, Frank Andriesen.Niet op de foto Maria Goosen en Henk van Mierlo. Aangeleverd.

No Brakes at the Movies: vijf vragen over dit nieuwe muziekproject

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - We zitten volop in coronatijd, de theaters zitten potdicht, maar De Kamper band No Brakes wil in 2021 de remmen losgooien. De bandleden hebben de rustige maanden gebruikt om een unieke theatershow uit te denken. Onder de titel: No Brakes at the Movies, bedachten zij een show die videoclips, film, animaties en live-muziek met elkaar combineert. “Het publiek voelt zich bezoeker van een bioscoop, concertzaal en theater tegelijk”, aldus de band. De Brug stelde vijf vragen aan zanger Jeroen Kale over het project No Brakes to the Movies.


1. Een bioscoop- concert, en theaterbezoek in één voorstelling. Dat klinkt ambitieus. Wat moeten wij ons hierbij voorstellen?


Tijdens een programma van zo’n anderhalf uur nemen we de bezoekers op verschillende manieren mee langs de grootste hits uit de beste films. Bij elke scène staan we stil bij een bijzonder feitje over de film. Af en toe bekijken we een scène op het grote scherm en van elke besproken film spelen we live 1 of meerdere nummers.

2. Hoe is het idee voor dit project ontstaan?


We begonnen 2020 met hoge verwachtingen aan het nieuwe jaar, maar toen we in maart met Corona geconfronteerd werden, moesten we accepteren dat de agenda leegliep. Omdat we trouw elke woensdagavond in onze oefenruimte met muziek bezig zijn, moesten we andere doelen gaan stellen. We wilden immers de motivatie niet verliezen!


Zo hebben we bijvoorbeeld overwogen om onze gewone set akoestisch te gaan spelen. We hadden zelfs een ambitieus plan om een drive in festival te beginnen, waarbij we auto’s op een groot veld wilden laten komen om dan op een podium te spelen. Terwijl feesten, festivals en kroegen niet beschikbaar waren, was het theater enige tijd wel een plaats waar opgetreden mocht worden. Laat het nou net een droom van ons zijn om het theater in te gaan. We hebben de taken goed verdeeld, de band richt zich vooral op de muzikale kant. Ik schrijf de teksten en scènes per film.

3. Op het kadefestival verraste No Brakes ook jaarlijks met nieuwe formats, waaronder het succesvolle Loat Goan, vanwaar die drang om steeds te vernieuwen?


Als band staan we graag in de belangstelling. Om jezelf te onderscheiden puur en alleen op muzikaal vlak, moet je in Kampen van goede huize komen. We mogen in Kampen ons rijk rekenen met veel muzikaal talent. Wij proberen ons te onderscheiden door verschillende acts in te zetten. Ooit is dat begonnen op het Kadefestival. Daar hebben we wel eens een Duitse set gespeeld, een jaar later traden we met een blazersgroep op en inderdaad ook onder ons alter ego Loat Goan. Uiteindelijk gaat het er ons om dat we zien dat de mensen verrast zijn en plezier hebben.

4. No Brakes heeft het podium al in verschillende gedaantes betreedt. Wat is de essentie van de band die alle vormen verbindt?


Plezier in het vermaken van mensen én over je eigen muzieksmaak kunnen stappen. In de band zitten 6 personen met elk een heel andere muzieksmaak. En toch vinden we alles geweldig om te kunnen spelen. En dat komt vooral door het publiek.

5. We zitten nog midden in de crisis en 2021 is heel dichtbij. Hoe plan je zo’n evenement als de toekomst nog zo onzeker is?


Het klinkt misschien raar, maar zonder de crisis was dit helemaal niet mogelijk geweest. We nemen voor lief dat we straks misschien 2 shows doen voor maar 60 mensen in totaal. Als het er meer mogen zijn, is dat alleen maar geweldig. We zijn met een heel klein plan begonnen en door er met veel mensen er over te praten, zijn er steeds meer enthousiast aangehaakt. Omdat ook zij in deze tijd kansen zien in deze productie, gaan ze belangeloos met ons mee.
We werken al jaren samen met Smashsound en André Venema was direct enthousiast een gaat heel veel geweldige middelen ter beschikking stellen. Middelen die normaal gesproken onbetaalbaar zouden zijn voor zo’n productie. Zo gaan we met led walls werken, ontelbare discobollen, zaken waarvan we alleen maar konden dromen.


Ook Bergstra Media en Sunamatic zagen onze plannen zitten en gaan ook mee in het project. Zij zorgen straks voor de mooiste video’s en visuals. De filmfragmenten mogen we gebruiken en worden ons aangeleverd door Nardus Koster van Home of Entertainment. Misschien gaan we de samenwerking nog zoeken met restaurants om een theatermenu aan te bieden aan mensen met een kaartje. Die zullen dan toch wel weer open zijn??? Laten we dit hopen! En natuurlijk de Stadsgehoorzaal... Jelle Wouda was van af het begin zeer bereid om mee te denken en stelt de grote zaal een hele dag ter beschikking aan dit project.

De kaartverkoop begint donderdag 17 december en verloopt via de Stadsgehoorzaal.

Het klinkt misschien raar, maar zonder de crisis was dit helemaal niet mogelijk geweest.