Afbeelding
Stock.

Kamper kerken distantiëren zich van massale gebedsdienst ‘Laat ons Aanbidden’

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Kampen haalde vandaag het landelijke nieuws toen burgemeester Bort Koelewijn de christenen van ‘Laat ons Aanbidden’ verbood een massale kerkdienst in de buitenlucht te houden. Voorganger Maurits Luth van de Baptistengemeente Kampen is niet blij met de negatieve beeldvorming die dit opleverde. Hij spreekt van een actie van een losse groep christenen, die nu negatief afstraalt op alle Kamper kerken. “Ik weet dat veruit de meeste Kamper kerken zich hiervan distantiëren.”

NPO 1 en SBS reageerden snel op het bericht dat woensdagochtend in de media verscheen. Burgemeester Koelewijn had een bijeenkomst van de christenen bij het Stationskwartier verboden. De landelijke groep ‘Laat ons Aanbidden’ wilde daar zaterdag een gebedsdienst houden, maar de burgemeester heeft het vanwege het risico voor de volksgezondheid verboden. Op de bijeenkomst zouden mogelijk zo’n tweehonderd mensen afkomen.

Verschillende Kamper kerken werden door de media over het voornemen benaderd. Dit zorgde volgens Luth van de Baptistengemeente Kampen voor een verkeerde beeldvorming. “Deze solitaire actie en het dwingende karakter ervan werken een negatieve beeldvorming van de Kamper kerken in de hand, terwijl het feitelijk dus buiten die kerken om gaat. Dat betreur ik zeker, want het ten eerste doet ons beeld geen goed en ten tweede ons harde werk van de afgelopen maanden geen recht, namelijk.”
“Vanaf het begin van de corona-crisis hebben de kerken in Kampen een heel goed en positief overleg gehad met de burgerlijke gemeente. Vanuit de gemeente Kampen werd steevast waardering geuit voor hoe de lokale kerken zich altijd hebben ingezet voor het navolgen van de maatregelen, alsook het omzien naar elkaar en de stadsgenoten. De baptistengemeente, en ik weet dat ook van veel andere kerken in Kampen, zal ook nu haar verantwoordelijkheid nemen en kiezen voor solidariteit met onze stadsgenoten en dus online de kerkdiensten voortzetten.”

Laat ons Aanbidden kondigde aanvankelijk aan op zoek te gaan naar een andere locatie om de dienst te houden, maar woensdagmiddag heeft organisator Daniël van Deutekom bekend gemaakt dat de groep afziet van een samenkomst vanwege de storm van kritiek die zij kregen op sociale media. De dienst vindt nu online plaats.
De aanvraag voor de dienst was overigens al gedaan voor de huidige lockdown. De groep benadrukt daarnaast dat zij niets wilde doen dat niet bij wet gelegitimeerd is en dat zij zich bij de dienst, die in de buitenlucht zou plaatsvinden aan alle veiligheidsvoorschriften zou houden. “Wij hebben ordediensten, we hebben linten, we hebben afstand, we hebben bhv, we hebben EHBO, we hebben alles geregeld wat je maar kan regelen voor volksgezondheid.”

(door Nick de Vries)