Afbeelding
foto gcijsseldelta.nl

Samen aan de slag voor een groene buurt

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN -  Het project Groene Loper gaat van start in Kampen. Het college van burgemeester en wethouders besloot gisteren deel te nemen aan dit project. Groene Loper Kampen is een nieuw initiatief dat samen met bewoners uit Kampen en omgeving de buurt wil vergroenen. Denk hierbij aan geveltuinen, stoeptuinen, een buurtboomgaard, insectenhotels of bloemenlinten. Doel is om een buurt samen groener, gezonder en prettiger te maken.

“Het vergroenen van de eigen straat fleurt de buurt op en heeft ook nog eens een positief effect op de gezondheid. Groen zorgt voor droge(re) voeten na een flinke regenbui, biedt onderdak aan allerlei nuttige dieren en brengt verkoeling op warme zomerdagen. Wij vinden het belangrijk dat inwoners met ideeën over vergroening van de buurt terecht kunnen bij Groene Loper Kampen. Zij bieden niet alleen ondersteuning bij het vinden en aanvragen van financiering voor het initiatief, maar schrijven ook projectplannen, geven inhoudelijk advies over biodiversiteit en organiseren verschillende acties. Dit maakt de drempel om zelf met de vergroening van je buurt of van je eigen tuin aan de slag te gaan een stuk lager. Wij dragen daar als gemeente graag aan bij door deel te nemen aan dit project en daar waar wij kunnen te faciliteren bij de uitvoering van een project. Zo werken we samen aan een groener, gezonder en prettiger leefomgeving”, aldus wethouder Jan Peter van der Sluis.

Bewonersbijeenkomst

Op woensdagavond 3 maart organiseert Groene Loper Kampen om 19.30 uur een digitale bijeenkomst voor bewoners die interesse hebben om samen met anderen hun buurt te vergroenen. Tijdens deze bijeenkomst bedenken de deelnemers samen met het kernteam Groene Lopen welke vergroeningsacties opgezet gaan worden. Met deze input maakt het kernteam een concreet actieplan. Wie ideeën heeft om een buurt op te fleuren of ondersteuning zoekt voor een groen buurtinitiatief, kan zich via streefkerk@natuurenmilieuoverijssel.nl aanmelden voor de bijeenkomst.

Groene Loper Kampen

Groene Loper Kampen stimuleert, verbindt en versterkt groene buurtinitiatieven, om zoveel mogelijk bewoners te betrekken bij hun eigen groene leefomgeving. Het idee daarachter is dat mensen die een actieve rol hebben bij het ‘groen’ in hun directe omgeving, zorgzamer omgaan met natuur en landschap. Groene Loper Kampen wordt ondersteund door de gemeente Kampen en het programma Natuur voor Elkaar van de Provincie Overijssel.

Fred Sollie