Afbeelding
GGD IJsselland

GGD IJsselland vaccineert vanaf 12 april op 5 locaties

· leestijd 2 minuten Algemeen

REGIO - GGD IJsselland opende op 8 en 9 april drie nieuwe vaccinatielocaties in Deventer, Dalfsen en Kampen. Vanaf maandag 12 april vaccineert GGD IJsselland op deze drie en de bestaande twee vaccinatielocaties in Zwolle en Hardenberg. Zodra er voldoende vaccins zijn, worden in de vijf vaccinatielocaties in totaal 45.000 prikken per week gezet. Voora alle locaties zijn lokale kunstenaars gevraagd kunst tentoon te stellen. Mensen die een uitnodiging voor de vaccinatie krijgen, kunnen zelf kiezen bij welke locatie zij de afspraak maken. Dat kan ook buiten de eigen GGD-regio.

Wethouder Jan Peter van der Sluis is blij dat er nu ook in Kampen een vaccinatielocatie is: “Zo is er een nog betere spreiding in deze regio. Met meerdere locaties is er altijd wel een plek redelijk in de buurt waar je terecht kunt. Wij trekken hierin graag samen op met de GGD als het gaat om het beschikbaar stellen van de ruimte en faciliteiten. Want hiermee krijgen we corona onder controle.”

1,5 miljoen prikken per week

Tot en met 4 april stond de teller bij GGD IJsselland op 58.441 coronavaccinaties. Manager Margreet Algera: “Het tempo waarin we vaccineren, is volledig afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccins. We zijn voorbereid op grote aantallen, zowel qua locaties als beschikbaar personeel. Op dit moment vaccineren we zeven dagen per week, 12 uur per dag, gemiddeld ongeveer 1.100 mensen per dag. Dat aantal groeit gestaag.” 

Herverdeling vaccins

De opening van de nieuwe locaties betekent een herverdeling van vaccins. Daardoor zijn er per locatie in het begin maar enkele priklijnen in gebruik. GGD IJsselland verwacht dit aantal snel te kunnen uitbreiden, aangezien er steeds meer vaccins komen. Medio mei/juni  rekent de GGD op 45.000 vaccinaties per week, landelijk zetten alle GGD’en dan naar verwachting samen 1,5 miljoen prikken per week. Het aantal vaccinaties dat GGD IJsselland geeft  is gebaseerd op het aantal inwoners in IJsselland van de doelgroepen die de GGD vaccineert.

Doelgroepen van de GGD

Tot nu toe vaccineerde GGD IJsselland zorgmedewerkers die in de langdurige zorg werken en mobiele ouderen. Algera: “Oudere doelgroepen worden sinds januari gevaccineerd, van oud naar jong. Eerst kwamen de hoogbejaarden naar de vaccinatielocaties. Sinds dinsdag 6 april ontvangen mensen die geboren zijn in 1947 en 1948 een uitnodiging om een afspraak te maken en de jaren daarna volgen al snel. Later komen ook Nederlanders tussen de 18 en 60 jaar die niet in de zorg werken en geen medische indicatie hebben aan de beurt. Dat is de grootste groep en die kunnen, zoals het er nu uitziet, in mei of juni hun eerste prik krijgen.” 

Naast de GGD’en zijn ook huisartsen in de regio IJsselland gestart met vaccineren. Zij kunnen sinds 31 maart vaccins bestellen. Ziekenhuizen vaccineren bijzondere (medische) doelgroepen, en instellingsartsen geven hun eigen bewoners de prik. Op www.coronavaccinatie.nl is te zien wie wanneer aan de beurt is en wie de vaccinatie geeft. 

GGD IJsselland volgt de vaccinatiestrategie van de Rijksoverheid wie wanneer aan de beurt is. Mensen worden uitgenodigd door het RIVM en kunnen hun vaccinatieafspraak maken via het internet of door te bellen met de landelijke afsprakenlijn van de GGD-en. Zorgmedewerkers krijgen de uitnodiging via hun werkgever. Huisartsen nodigen zelf hun patiënten uit die aan de beurt zijn.

Rond de 650 medewerkers

De vaccinatieploeg van GGD IJsselland is sinds het najaar van 2020 in opbouw. Op dit moment werken er ongeveer 360 mensen aan het vaccinatieprogramma. Vanaf mei/juni zijn dat er rond de 650. Ter vergelijking: het team dat coronatesten en bron- en contactonderzoek doet,  bestond eind 2020 uit ruim 600 medewerkers. Daarnaast werken er in de oorspronkelijke organisatie van GGD IJsselland ruim 400 medewerkers.

Samenwerking in de regio

GGD IJsselland werkt voor de vaccinatie nauw samen met verschillende partijen. Voor het vinden van locaties en het organiseren van de bewegwijzering en logistiek rond de locaties zijn de betreffende gemeenten nauw betrokken en verzet Veiligheidsregio IJsselland veel werk. Op de locaties zijn er beveiligers, werken verkeersregelaars en zijn organisaties als Het Rode Kruis en TOP EHBO aanwezig voor het geval hulp nodig is. Apothekers helpen bij het voorbereiden van de verschillende vaccins.

Veel gestelde vraag: hoe snel kan ik terecht?

Algera: “Dit hangt af van het aantal vaccins dat beschikbaar is. Het kan echt een paar weken duren voor je terecht kunt. Soms komen meer vaccins beschikbaar of worden vaccins opnieuw verdeeld. Bijvoorbeeld omdat een locatie als Zwolle heel centraal ligt en veel mensen die locatie kiezen. Het kan dus zijn dat iemand die vandaag belt pas over drie weken terecht kan en iemand die de dag daarna een afspraak maakt dezelfde week nog. Dat fluctueert dus. Als GGD sluiten we steeds aan bij de laatste ontwikkelingen.”

Meer informatie

Op www.ggdijsselland.nl/coronavaccinatie staat actuele informatie en links naar uitgebreide informatie van het RIVM en Rijksoverheid.

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 28 mei, 13:36
Buurten komen samen om hun eigen omgeving met elkaar te vergroenen, goed voor mens en dier!
Groene Loper Kampen deelt plantpakketten uit Partnerbijdrages 28 mei, 13:23
Afbeelding
Gratis donuts eten op Nationale Donutdag Algemeen 28 mei, 12:29