Afbeelding
foto SSK

SSK: “Kampen beschermt haar erfgoed niet goed”

Algemeen

KAMPEN - Stichting Stadsherstel Kampen (SSK) heeft in een brief aan college en de raad opnieuw aandacht gevraagd voor de wijze waarop panden binnen het beschermd stadsgezicht worden gekleurd. Het is niet de eerste keer dat SSK aandacht vraagt voor het beschermen van de (Rijks)monumenten en andere beeldbepalende panden binnen het beschermd stadsgezicht.

“Steeds opnieuw worden (monumentale) panden zwart, grijs, blauw, paars, groen, geel, enzovoorts geschilderd. Dit is in strijd met de door de gemeente vastgestelde regels in de Welstandsnota 2017. SSK vraagt zich dan ook af waarom de gemeente wel regels stelt maar hierop niet handhaaft. Volgens SSK zorgt dit bovendien voor rechtsongelijkheid. Inwoners die keurig een omgevingsvergunning aanvragen krijgen deze regels terecht opgelegd. Echter inwoners die geen omgevingsvergunning aanvragen en hun pand in de meest vreemde en niet toegestane kleuren schilderen worden hierop niet aangesproken.” 

Naar mening van SSK dient hierop streng te worden gehandhaafd. “Ons beschermd stadsgezicht verdient dit en Kampen heeft een verplichting om ervoor te zorgen dat het erfgoed goed wordt onderhouden en beschermd. Wij vragen ons steeds vaker af waarom Kampen in 2013 de status van ‘Erfgoedgemeente’ heeft aangevraagd en er vervolgens niet naar handelt”, aldus SSK.