Afbeelding
foto aangeleverd

Stadswandeling Kamper oorlogsgeschiedenis

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - In opdracht van het 4 / 5 mei Comité Gemeente Kampen heeft Stadsarchief Kampen en Historische vereniging Jan van Arkel een educatieve stadswandeling voor het basis- en voortgezet onderwijs samengesteld. Het werkboek is getiteld ‘Alle waarden draaien om. Kampen bezet en bevrijd 1940-1945’. Via het werkboek met de wandelroute leren de leerlingen de lokale oorlogsgeschiedenis van de binnenstad in Kampen kennen.

Het is een wandeling langs 20 locaties in de stad waaraan interactieve opdrachten gekoppeld zijn. “Op deze manier blijven de scholieren aangehaakt bij ‘herdenken en vieren’ en worden zij aangespoord om na te denken over de dilemma’s van leven in oorlogstijd”, aldus de organisatie. Er zijn 3.000 exemplaren gedrukt die verspreid zijn onder groep 7 en 8 van het basisonderwijs, en aan de 1e en de 2e klas van het voortgezet onderwijs. 

Educatieve wandelroutes

De scholieren kiezen zelf het startpunt waar een route wordt gestart die eindigt in een basisschool met de ‘Vredesduif’-opdracht. De vredesduiven worden tentoongesteld in De Stadskazerne om te laten zien dat er bij de jeugd aandacht is voor deze belangrijke periode in de vaderlandse geschiedenis.

Kampen Stadsgids app

Naast het schoolmateriaal zijn er in de gratis Kampen Stadsgids app voor op de telefoon twee oorlogswandelingen. De eerste - ‘Stadswandeling Kampen in Oorlogstijd’ - is gericht op het volwassen publiek. Deze wandeling is ook grotendeels te volgen met gesproken tekst op de diverse locaties, en ook vanuit de luie stoel te volgen. De tweede wandeling volgt de locaties uit het werkboek ‘Stadswandeling Kampen Bezet en Bevrijd 1940-1945’ dat aan het onderwijs is uitgereikt. Het werkboekje is vanaf volgende week ook verkrijgbaar bij Intertoys in Kampen en zodra het weer kan ook bij de Tourist Info in De Stadskazerne. 

Link naar de Kampen Stadsgids app

De link naar de app in iTunes: Kampen Stadsgids app
De link naar de app in de Google Playstore: Kampen Stadsgids App