Afbeelding
Aangeleverd.

Kamper Ambassadeur: Koningsdag, samen, wereldwijd

· leestijd 2 minuten Algemeen

Koningsdag. Een bijzondere dag waaraan ik veel fijne herinneringen heb. Als kind stonden wij vroeg op om achter de fanfare aan te lopen; daarna samen zingen voor de muziekkapel op de Nieuwe Markten en later heerlijk oranjegebak eten van de bakker in Kampen terwijl wij tv keken. Wij waren bijzonder trots toen we onszelf konden zien op tv in 1988 toen Koningin Beatrix Kampen bezocht voor de viering. 

Inmiddels heb ik vele Koningsdagen in het buitenland mogen vieren. En misschien is het voor de Nederlanders buiten Nederland nog wel belangrijker dan voor Nederlanders die niet over de grens zijn. Het is een moment dat je stilstaat bij Nederland. Het is bijzonder dat Koningsdag in Nederland een feest voor iedereen is van jong tot oud. Een moment om trots te zijn op Nederland en te laten zien wat wij kunnen.

Door Covid-19 hebben de Nederlandse ambassades Koningsdag in 2021 digitaal gevierd. We misten dus het samenzijn met Nederlanders op een mooi versierde locatie. Maar we merkten ook dat het makkelijker was om te delen met vrienden en familie in Nederland. 

In Singapore hebben wij filmpjes gemaakt. Een filmpje met een minister waarin we stilstaan bij de samenwerking op het gebied van duurzaamheid en klimaat. Ik werk 10.000 kilometer ver van Nederland, maar juist daarom werkt het goed om samen te werken met Singapore. Onze uitdagingen zijn immers wereldwijd.

Daarnaast hebben wij in de sfeer van lintjesregen een aantal mensen bedankt in Singapore die veel hebben betekend. Van vrijwilligers tot gedreven overheidsmanagers tot verpleegsters die altijd klaarstaan. De tulpen en stroopwafels die wij hen konden geven, werden zeer gewaardeerd. 

Voor de liefhebbers voeg ik een link toe naar de plek waar de filmpjes te vinden zijn. Er is online nog veel meer moois te vinden over Koningsdag in het buitenland. Teams van Nederlandse ambassades toonden zich heel creatief: oranje verlichte gebouwen, digitale bezoeken, chocolade tulpen, ter plekke gemaakte oranje tompoezen, fietsend op straat, filmpjes voor de Nederlanders in het land en mooie voorstellingen, te veel om alles op te noemen.

Dat vind ik zo mooi, dat wij zo divers zijn in Nederland en dat je dat terugziet in wat er op ambassades gebeurt. Tegelijkertijd is er zo veel dat hetzelfde is; de inzet van de mensen, tulpen en stroopwafels die overal op de wereld een glimlach op gezichten doen toveren en waardering voor mensen die verschil maken, juist vanwege Koningsdag.

Via Brugnieuws kon ik ook in Singapore meegenieten van Koningsdag in Kampen en IJsselmuiden. Fijn dat er toch spelende kinderen te zien waren en dat er zo veel oranje in beeld kwam. Onze Koning was met zijn gezin op de Hightech campus in Eindhoven. Een campus die ik goed ken. Als ambassadeur werk ik veel met deze campus samen. Deze Brainport is van belang voor onze export. Er vindt veel innovatie plaats en er ontstaan bedrijven die potentieel hebben. Een aantal van hen werkt nu met succes ook in Singapore. 

Zoals de Koning al zei hopen wij volgend jaar weer een reguliere Koningsdag mee te maken. Maar ik zal zeker Brainport blijven bezoeken. Want die belangrijke samenwerking is elke dag van belang, ook na 27 april. 

Videos King’s Day 2021 Singapore | Activiteit | Nederlandwereldwijd.nl | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Speeches Senior Minister of State Dr Amy Khor and Ambassador Margriet Vonno - YouTube