Afbeelding
Pixabay

GroenLinks stelt vragen over meekijken op sociale media

Algemeen

KAMPEN – Uit onderzoek van NHL Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat Nederlandse gemeenten op grote schaal met burgers op sociale media meekijken. Uit dat onderzoek blijkt ook dat daarvoor gebruik gemaakt wordt van onder andere nepaccounts, een methode die gemeenten niet mogen gebruiken. GroenLinks Kampen heeft daar vragen over gesteld aan het college:

1. Is het college bekend met het Volkskrant artikel “Gemeenten kijken op grote schaal en in het geheim mee met burgers op sociale media”. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/gemeenten-kijken-op-grote-schaal-en-in-het-geheim-mee-met-burgers-op-sociale-media~bb40d4c7/

2. Maakt de gemeente Kampen (of derden in opdracht van de gemeente) gebruik van nepaccounts op sociale media en verkoopsites om burgers in het geheim mee te volgen?

3. Is het college het met GroenLinks eens dat dit niet past bij een ´open en weerbare´ overheid?

4. Wat is de opvatting van het college over het inzetten van nepaccounts door lokale overheden, of aan de overheid gerelateerde organen (niet zijnde politie of inlichtingendiensten), om de burgers in het geheim mee te volgen? En mag er op worden vertrouwd dat de gemeente dit actief bestrijdt?