Annemarie Cilon en Marianne Knol
Annemarie Cilon en Marianne Knol foto aangeleverd

Thema ‘Verbinding’ bij expositie in Huize Maria

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Nu de maatregelen in verband met Covid 19 versoepeld zijn, worden de weekend–exposities van duo’s Kamper Kunstenaars in Toonzaal Huize Maria, onder de noemer ‘Hoogtij 2.O’ weer hervat worden. Het aankomende weekeinde zijn dat Marianne Knol (keramiek/beeldhouwen) en Annemarie Cilon (fotografie/audio/video) die de tentoonstelling onderverdelen in ‘Water’ en ’Structuren, Kleuren en Vormen’.

“Wij kennen elkaar van het filmhuis, waar wij samen in het bestuur zaten”, begint Annemarie. “We merkten dat we allebei kunst maakten. In de tentoonstelling zal het dan ook gaan over verbinding van mijn werk met dat van Marianne, over de elementen in de natuur; bomen en water, de huid en de structuren die daarvan te vinden zijn”. Annemarie vertelt dat zij werkt vanuit concepten, zoals ‘Verbinding’, ‘De Maakbare Wereld’ en ‘Water’. Zij is momenteel bezig met een langdurig project: ‘Why worry when the river is so close?’. Tijdens de tentoonstelling is hier een begin van te zien door middel van foto’s en een geluidsopname. Annemarie heeft haar opleiding gehad op de Minerva-academie (Groningen), de Rietveldacademie (Amsterdam) en deels op de Foto-academie (Amsterdam). Zij begon ooit als autonoom schilder/tekenaar, maar is steeds meer bezig gegaan met video en fotografie. Tijdens de expositie zal dan ook uitsluitend fotografie en audio/video te zien zijn. “Mijn werk is soms maatschappijkritisch op een poëtische manier. Zo maakte ik een video waarin ik met een bezem het water naar de zee terug veeg”. 

‘Wij vinden elkaar inderdaad onder andere in het thema ‘De Rivier’, zegt Marianne. “De IJssel is in mijn leven nooit verder dan driehonderd meter weggeweest van waar ik woon”. Maar Marianne werd ook geïnspireerd door foto’s die zij zag van Annemarie. “Ik zag haar close-ups van boomschorsen en op mijn sculpturen zie je die structuren ook. De kleuren en textuur die ik vrij schraal op mijn werkstukken aanbreng kun je terug vinden in onder meer water, aarde, bomen en mossen”. Soms krijgen werken van Marianne mensachtige vormen, zoals silhouetten of een beeld dat op een hoofd lijkt, met prikkeldraad dat op de scheiding van de kruin is aangebracht. Ze werkt zelden met van tevoren uitgewerkte schetsen. Tijdens het proces komen er nieuwe inzichten bij die uiteindelijk leiden tot een manier waarop ze haar idee en visie kan laten zien. “Maar de uiteindelijke invulling geeft de kijker natuurlijk zelf. Het beeld vertelt... de kijker luistert”. 

Marianne beschouwt zichzelf voornamelijk als autodidact. Zij heeft wel enkele jaren les gehad van Jan Kamphuis bij Kunst Educatie Quintus. Maar daarna heeft ze zich daar verder ontwikkeld bij het Open Keramiek Atelier. “Ik maak onderdelen van keramiek en ontwerp stalen onderdelen die door mijn partner worden gevormd en met grote precisie aangebracht”. 

De expositie ‘Hoogtij 2.O’ in Toonzaal Huize Maria aan de IJsselkade 25 is gratis toegankelijk op zaterdag 12 en zondag 13 juni, van 11:00 tot 17:00 uur. Deze expositie wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds, Het Cas, Het Snel Loket Kampen en de vrienden van workheart.