Deze column is geschreven door Jelle Weever.
Deze column is geschreven door Jelle Weever. Foto: Scarlett de Moor - Wander in Bloom.

Studentondernemer van het Jaar

· leestijd 1 minuut Algemeen

Donderdag 24 juni wordt in de Regio Zwolle voor het eerst de MBO Studentondernemer Award uitgereikt aan de Studentondernemer van het Jaar 2021. Een prijs die waardering voor- en stimulans gaat geven aan ondernemende studenten. Ik ben er ontzettend trots op dat ik als voorzitter van de vakjury deze mooie prijs mag gaan uitreiken. 

Aan het middelbaar beroepsonderwijs kleefde jarenlang een slecht imago. Gelukkig verbetert dat, hoewel nog steeds veel ouders hun kinderen liever direct de hbo-route zien pakken dan eerst het mbo te doorlopen. Persoonlijk vind ik het fout dat sommige ouders hun kinderen pushen om boven hun kunnen te presteren. Een kind moet op school een kind kunnen zijn en niet dan al op zijn of haar tenen moeten lopen. Dat kan het hele leven nog. Bovendien vinden veel ondernemers een mbo-achtergrond op een curriculum vitae een pluspunt. 

Het schrijven van deze column deed mij terugdenken aan mijn eigen mbo-tijd, aan het begin van dit millennium. Een periode waarin ik zoekende was naar wat ik wilde, wie ik was en waar ik goed in was. Het was evenwel één van de leukste periodes in mijn jeugd. Ik herinner mij de tijd bij het Deltion College als een hele veilige, leuke en hartelijke tijd. Een relatief kleine school met ervaren, geduldige docenten, gericht op de praktijk. Het goede van het mbo is dat er vakinhoudelijk een stabiele basis wordt gelegd. Ik ervaar nog iedere dag het gemak van de kennis die ik toen opgedaan heb.

Dat het mbo ondernemerschap stimuleert, vind ik ontzettend positief. Het geeft studenten de kans al deel te nemen aan ‘de grotemensenwereld’, zonder dat er direct druk op hun schouders ligt. Dat een student nu onderneemt wil niet zeggen dat hij of zij ook echt een ondernemer moet worden. Het is wel een hele mooie kans om te pionieren en creatief bezig te zijn. En voor studenten die er echt verder mee willen, heeft Regio Zwolle de organisatie Kennispoort opgericht. Kennispoort geeft onafhankelijk, kosteloos en praktisch advies over het op de markt brengen van vernieuwende producten, diensten en processen. Wie als jongere wil ondernemen in Regio Zwolle, kan dat!

Ik roep leraren op om studenten aan te moedigen aan de slag te gaan met innovaties of zaken die in hun ogen beter kunnen of zelfs beter moeten. Het verrijkt de geest van studenten. Studenten die na het ondernemerschap in loondienst gaan, begrijpen hun werkgever beter. De groep die zelf blijft ondernemen, zal ongetwijfeld een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de regionale economie. 

De ondernemende studenten wil ik graag meegeven: wees eigenwijs, werk hard, geef nooit op, begeef je in netwerken en wees trots op het feit dat je iets anders doet of bent. Dat is in mijn ogen de basis voor succesvol ondernemerschap.

Jelle Weever
Voorzitter MKB-Nederland Regio Zwolle
DGA Weever Bouw Kampen

Nick de Vries

Nick de Vries

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.