Floris Joustra (links), Jaap Berkhout en Herman Broers
Floris Joustra (links), Jaap Berkhout en Herman Broers Sandra Broers-Visscher

Jong ‘bevrijdertje’ (78) bezocht WO2-expositie in Stadskazerne

Algemeen

KAMPEN - Vijftien maanden nadat voor het eerst een bezoekje was gepland, kwam het er nu dan toch van: Jaap Berkhout (78), geboren in de Van Hasseltstraat op Zuid, maar nu inwoner van het Brabantse Oosterhout, kon zaterdagochtend eindelijk de WO2-expositie in de Stadskazerne bezoeken. Het was een bijzonder moment: het kleine ‘bevrijdertje’ van 2,5 jaar oud op een foto uit het defilé van 31 augustus 1945 ter ere van de Canadezen, zette op zijn 78ste dat baretje opnieuw op in het bijzijn van twee zoons en een kleinzoon. ‘Het is geweldig om hier met hen te kunnen zijn’, aldus Jaap Berkhout. Ze werden namens de makers van de expositie ontvangen door de directeur van het Stadsarchief Kampen Floris Joustra en de interim-voorzitter van de historische vereniging ‘Jan van Arkel’ Herman Broers.

In de bevrijdingsspecial van maart 2020 van het Historisch Tijdschrift van HV Jan van Arkel werd de foto uit 1945 van twee kleine jongetjes uitgedost als Canadese bevrijdertjes, gepubliceerd met de vraag aan de lezers: waar was dit, en wie zijn dit? Het antwoord kwam snel per email van Jaap Berkhout zelf: ‘Ik ben de linker, en die andere is het zoontje van Cees Wit, ook van Zuid. En die baret heb ik nog.’ Dat was Jan Wit dus, enkele maanden ouder dan Jaap, en later in Kampen bekend geworden als zeezeiler, tegenwoordig woonachtig in Noordeinde. Jan Wit, evenals Jaap Berkhout in goede gezondheid, was verhinderd voor een kleine reünie.

De foto van de jongetjes werd destijds gemaakt voor het huis van de familie Wit in de Boelestraat. De vaders van de jongetjes waren collega’s bij de directie Wieringermeer (Noordoostpolderwerken) in de Molenstraat. Jaap Berkhout verhuisde in 1954 met zijn ouders mee naar Breda en bleef in Brabant. De baret die hij sinds dat défilé altijd bewaarde, stond hij vorig jaar in bruikleen af voor de oorlogsexpositie ‘Alle waarden draaien om’. De foto van toen is samen met de baret in de vitrine nog te zien tot 3 juli in De Stadskazerne.