Afbeelding
archiefbeeld

Kampen in oorlogstijd: Expositie en wandeling door de binnenstad

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De expositie ‘Alle waarden draaien om. Kampen bezet en bevrijd 1940-1945’ is tot en met 3 juli te zien in de expositieruimte van De Stadskazerne. Deze gezamenlijke expositie van de historische vereniging ‘Jan van Arkel’ en het Stadsarchief is te bezoeken van maandag tot en met zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur. De expositie wordt gecombineerd met het verhaal van de Kamper jongens die tussen 1945 en 1949 naar Indië gingen. 

Aan de hand van beelden en thema’s uit 1940-1945 in Kampen gaat de bezoeker op zoek naar verbinding van morele waarden toen en nu. Waarden veranderen en zijn voor iedereen verschillend, en ‘in oorlogstijd draaien alle waarden om’, zoals ereburger van Kampen Willem Kolff ooit zei. In de oorlog gaf hij als arts mensen symptomen van ziekte om ze het leven te kunnen redden. Gerrit de Ruiter, Cees van Driel en Jan de Maar stelden persoonlijke objecten voor de expositie beschikbaar. Samen met de archiefstukken en de foto’s vormen zij het verhaal van Kampen in de Tweede Wereldoorlog.

Kamper jongens in Indie

De expositie is gecombineerd met het verhaal van de Kamper jongens in Indië tijdens de jaren 1945-1950. Honderden Kamper en IJsselmuider jongemannen vertrokken, vrijwillig of dienstplichtig, naar ‘de Oost’ in een poging Nederlands-Indië voor het koninkrijk te behouden. Maar Indonesië verklaarde zich onafhankelijk en de wereld steunde dat. Hoe verging het ‘onze jongens’? En waarom bleef de stad hen steunen terwijl Nederland al direct na de onafhankelijkheidsverklaring van 17 augustus 1945 tot op het bot verdeeld raakte? 

Wandel langs locaties uit Kampen in oorlogstijd

Loop de Oorlogswandeling door Kampen met de educatieve stadswandeling langs historische locaties in de binnenstad. De route is verkrijgbaar bij het Stadsarchief Kampen, de Tourist Info in De Stadskazerne, de Tourist Info bij Readshop Bos en bij de Intertoys in Kampen. Deze wandeling werd gemaakt voor het basis- en voortgezet onderwijs in opdracht van het 4/5 Mei Comité Gemeente Kampen, samen met de historische vereniging ‘Jan van Arkel’.

Ook in de Kampen Stadsgids app staat de wandeling langs locaties uit Kampen in oorlogstijd klaar. Deze wandelroute gaat langs historische plekken uit de Tweede Wereldoorlog in Kampen. De locaties sluiten aan bij de expositie van Stadsarchief Kampen en HV ‘Jan van Arkel’

Ingang 

Om een bezoek te brengen aan de expositie moet de ingang aan de rechterkant van het plein van De Stadskazerne worden gebruikt. De hoofdingang is voorlopig alleen de toegang tot de bibliotheek. De rechterdeur geeft toegang tot de Tourist Info, het Informatiecentrum van het Stadsarchief en de expositieruimte. 

Lezingen

Door de coronamaatregelen is de eerder geplande Stadskazerne-lezing over de gevangenentransporten door Kampen tijdens de Hongerwinter 1944-1945 verplaatst naar 9 november. De lezing van Samuel de Korte over de executies aan de Meppelerstraatweg is verplaatst naar 23 november. Reeds gekochte kaarten blijven geldig. 

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 28 mei, 13:36
Buurten komen samen om hun eigen omgeving met elkaar te vergroenen, goed voor mens en dier!
Groene Loper Kampen deelt plantpakketten uit Partnerbijdrages 28 mei, 13:23
Afbeelding
Gratis donuts eten op Nationale Donutdag Algemeen 28 mei, 12:29