Collage van Eva Jonker
Collage van Eva Jonker foto aangeleverd

Expositie van collagekunst in Huize Maria

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De komende twee weekeinden exposeren vijf kunstenaars hun collages in Toonzaal Huize Maria in het kader van de expositie estafette ‘Hoogtij 2.0’. De aftrap geeft Eva Jonker uit Steenwijk die ook initiator is van de expositie.

“Mijn thema’s hebben een feministische kijk. Daarbij refereer ik graag naar de jaren 60 en 70, omdat we eigenlijk de geschiedenis aan het herhalen zijn. Er wordt zoveel gecensureerd. Eigenlijk heel on-Nederlands. Ik ben voorstander van gelijkwaardigheid, respect en het maken van eigen keuzes”, aldus Eva. Zij vindt veel materiaal in hedendaagse magazines en 50 á 60 jaar oude (seks)boeken. “Mijn werk blikt kritisch terug en prikkelt tot nadenken over een eigen visie. Mede exposant Corina Broers inspireerde mij door foto’s van werk van grote collagisten te laten zien”. 

Corina Broers uit Tuk: “Ik werk met Acrylverf, foto’s en plaatjes uit tijdschriften, schilderstape, zwarte ductape etcetera. Het afgelopen jaar stond bij mij vooral in het teken van afscheid nemen. Ik ben vier familieleden verloren waaronder mijn vader. Het was kortom een zeer heftig jaar voor mij waarbij ik overspoeld werd door zoveel verschillende emoties. Mijn thema is geïsoleerdheid, weg van iedereen, afgezonderd, afgesloten, alleen...” 

De derde exposant is Ilja Alberts uit Kampen. Om zichzelf niet te beperken op creatief gebied, heeft zij geen vast thema. Het gaat over het leven, de dood, de lockdown, liefde, haat. Het kan grappig bedoeld zijn, of serieus, of poëtisch. Ilja: “Ik gebruik teksten en beelden uit kranten en tijdschriften, aangevuld met andere materialen en ben geïnspireerd door surrealistische kunstenaars. Zij werkten vanuit hun onderbewustzijn. Dat doe ik ook. Ik leg zinnetjes en beelden bij elkaar”. 

Exposant vier is Gabriëlle Jansen uit Zuidhorn (Groningen). “Vastgeketend aan de trauma’s uit mijn verleden ben ik in alle rust begonnen de zware kettingen door te zagen. Mijn zaaginstrument is het maken van collages”. Zij lijdt aan CPTSS, de complexe vorm van Post Traumatische Stress Stoornis. Dat is een heftige stoornis maar het is voor haar tevens een grote inspiratiebron. “Alle emoties rondom mijn trauma’s verwerk ik in mijn collages. Ik haal mijn trauma’s uit het donker en geef ze kleur. Tevens geef ik aan de buitenwereld CPTSS een ‘gezicht‘. Zo maak ik van iets wat naar is toch iets moois”. 

Lydia Roelofsen uit Kampen is de vijfde exposant. “Met een collage kun je zo’n andere werkelijkheid scheppen” zegt ze. “En je kunt reageren op de politiek of cultuur omdat je de foto’s die je gebruikt in hedendaagse kranten en tijdschriften kunt vinden. Je kunt ook surrealistisch werken. Dan knip je de foto’s die de werkelijkheid representeren los, je ordent, voegt bij, of toevallig ontstaat er een nieuw beeld”. 

De collage expositie van ‘Hoogtij 2.0’ in Toonzaal Huize Maria aan de IJsselkade 25 te Kampen is te bezoeken op zaterdag 3 en 10 juli en zondag 4 en 11 juli van 11 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis.