Afbeelding
visithanzesteden.nl

Nieuwe internationale Hanzesteden Fietsroute

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO - Fietsen langs de Hanzesteden kan nu met een nieuwe grensoverschrijdende fietsroute. De Hanzesteden Fietsroute in de grensstreek van Niederrhein, Gelderland en Overijssel gaat langs vier Duitse en tien Nederlandse Hanzesteden.

Veertien Hanzesteden in de Duits-Nederlandse grensregio werkten samen om de Hanze op de kaart te zetten. Deze Hanzesteden zijn nu met een nieuwe fietsroute aan elkaar verbonden in de Hanzesteden Fietsroute, een internationale fietsroute van 450 km vanuit de Duitse Hanzestad Neuss, via 12 andere deelnemende Hanzesteden naar Hanzestad Harderwijk. 

De etappes van de internationale Hanzesteden Fietsroute hebben een lengte van gemiddeld 50 km. In Nederland loopt de route via de fietsknooppunten, in Duitsland via het knooppuntensysteem en de Rijnfietsroute. Ook kan gekozen worden voor één van de zestien Hanzerondjes. Iedere Hanzestad langs de hoofdroute heeft zo’n lus van gemiddeld 40 à 50 kilometer. Zo kan ook het achterland ontdekt worden. 

Gedeelde geschiedenis als gemene deler

De Hanzesteden die tijdens de fietstocht verkend kunnen worden zijn Neuss, Wesel, Kalkar/Grieth en Emmerich am Rhein aan de Duitse kant en Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle, Hasselt, Kampen, Elburg en Harderwijk aan de Nederlandse kant. Maasbommel wordt aangedaan via een Hanzerondje die start in Nijmegen. Elke Hanzestad langs de grensoverschrijdende route heeft zijn eigen unieke karakter, of het nu architectonisch, cultureel of culinair is. Wat de steden gemeen hebben is hun gedeelde geschiedenis als onderdeel van het Hanzenetwerk. Al in de middeleeuwen bundelden aan het water gelegen steden in Europa hun krachten om de (internationale) handel te bevorderen en kennis uit te wisselen. Dit versterkte hun positie als handelssteden. 

Meer informatie is te vinden op www.hanzestedenfietsroute.nl. Daar zijn de hoofdroute, etappes en Hanzerondjes te downloaden. Binnen enkele weken is ook de Hanzesteden Fietsroute brochure in het Nederlands en Duits verkrijgbaar bij onder andere VVV’s / Tourist Info’s en verscheidene overnachtingslocaties.