Afbeelding
Foto Tennekes

Zaal van Museum vernoemd naar Bort Koelewijn

Algemeen

KAMPEN - De wethouders van het college van b en w hebben als afscheidscadeau de themazaal ‘bestuur en recht’ van Stedelijk Museum Kampen laten vernoemen naar Bort Koelewijn. Voorafgaand aan de start van de ‘uitzwaaidag’ is zaterdagmiddag de naam van de ‘Koelewijnzaal’ onthuld. Ook hebben Bort en Anneke Koelewijn levenslang gratis toegang tot het museum gekregen uit handen van museumdirecteur Nynke van der Wal.

“Wat geef je een man die alles al heeft?” vraagt wethouder Cultuur Irma van der Sloot zich hardop af. “Daar hebben we als leden van het college wel even diep over moeten nadenken toen Bort Koelewijn aankondigde zijn ambt als burgemeester neer te leggen. We willen de herinnering aan zijn burgemeesterschap graag levend houden op een manier die bij hem past. Als man met historisch besef weet Bort Koelewijn dat Kampen al vroeg in de Middeleeuwen stadsrechten kreeg. Er wordt bestuurd en er mag recht gesproken worden. In de themazaal over bestuur en recht is te zien hoe dat vroeger in zijn werk ging. Wat nu de Koelewijnzaal gaat heten, is een in 1888 gecreëerde zaal die tot september 2001 dienst heeft gedaan als ‘kleine’ trouwzaal. 

De zaal is voorzien van een neorenaissance uiterlijk met een fraaie betimmering. Boven de schuifdeuren is de spreuk ‘Hoe arm is eenigheit!’ uit Vondels Lucifer. Hoe toepasselijk voor een trouwzaal. Als jurist en bestuurder van nu, die van betekenis is geweest voor de stad Kampen, vonden we het een passend en vooral ook blijvend cadeau om deze zaal naar hem te vernoemen. Zo blijven Kampen en Bort Koelewijn met elkaar verbonden op de thema’s die hem na aan het hart liggen.”

Nick de Vries

Nick de Vries

Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 11 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 18 uur geleden
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05