Afbeelding
foto aangeleverd

“Inzet gemeenten cruciaal voor groene ambities”

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO –Als het aan Natuur en Milieu Overijssel ligt mogen bij de gemeenteraadsverkiezingen die in maar 2020 worden gehouden, thema’s als het tegengaan van klimaatverandering en het herstellen van biodiversiteit niet in de verkiezingsprogramma’s ontbreken.

Veel klimaat- en duurzaamheidsopgaven moeten worden uitgevoerd door gemeenten. “Het is cruciaal dat het Rijk hier komende tijd middelen voor beschikbaar stelt, maar tegelijkertijd is er groen en duurzaam beleid nodig van gemeenten zelf”, aldus Matthijs Nijboer, directeur van Natuur en Milieu Overijssel. Deze organisatie geeft de gemeentelijke politiek hiervoor een voorzet met het pamflet ‘Inspiratie voor een groene, duurzame en leefbare gemeente’, dat alle raadsfracties, en besturen van politieke partijen van de verschillende gemeenteraden de afgelopen week ontvingen.

De beweging van onderop

Met dit pamflet roept Natuur en Milieu Overijssel op de verkiezingsprogramma’s te vergroenen en te verduurzamen. De beweging van onderop staat in het pamflet centraal. “In elke gemeente zijn groepen bewoners actief die hun omgeving leefbaarder en duurzamer willen maken; van energiecoöperaties tot bewoners die een voedselbos aanleggen. De groene kracht van bewoners en bedrijven kan niet zonder een ondersteunende gemeente”, aldus Nijboer.

“Lokaal aan de slag”

“Juist nu het in de Haagse binnenkamers rommelt, is het van belang dat gemeenten duurzaamheid hoog op de agenda zetten. Lokaal kunnen en móeten we aan de slag”, vindt Nijboer. “Eén van de manieren om dat te doen, is door in elke gemeente een zogenaamd Duurzaamheidscentrum op te zetten; een fysieke locatie toegankelijk voor iedereen die stappen wil maken richting een groene, duurzame en leefbare gemeente. Waar inwoners informatie kunnen ophalen over wat er al speelt in de gemeente, maar vooral ook over wat ze zelf kunnen doen om omgeving te vergroenen en te verduurzamen.”