Jacco Swillens presenteert dit jaar een alternatief voor de reguliere intocht.
Jacco Swillens presenteert dit jaar een alternatief voor de reguliere intocht. Foto: Tennekes

Geen Sinterklaasintocht, wel een Drive Through Meeting

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - Ook dit jaar zit er geen ouderwetse intocht op het Van Heutszplein in voor Sinterklaas. De coronabeperkingen zitten dat nog in de weg. Organisator Jacco Swillens wil de Kamper kinderen toch iets van de magie van de aankomst van de Sint meegeven, en gaat voor een Drive Through Meeting bij de Loswal. Een idee dat vorig jaar ontstond als alternatief voor de traditionele intocht, maar toen werd het op het laatste moment gecanceld vanwege een verzwaring van de coronamaatregelen. 

(door Nick de Vries)

Een traditionele intocht op het Van Heutsz zit er dit jaar niet in, Swillens zegt dat hij door de verplichte QR-Code teveel wordt beperkt. “We moeten dan het hele plein afsluiten en iedereen scannen. Dat is op het Van Heutsz bijna niet te doen, dat wordt een onmogelijke operatie. Bovendien kun je op een afgesloten terrein minder mensen kwijt dan gebruikelijk. Dan moet je mensen teleur gaan stellen. Dat wil ik niet.” 

Ook mogelijke uitsluiting van gezinnen, door het niet hebben van een QR-code zit Swillens niet lekker: “Ik wil dat Sinterklaas een feest voor iedereen is. Dan kies ik liever voor een alternatief waarbij iedereen welkom is.”

Te smalle straten

Maandagmorgen heeft Swillens nog een laatste maal contact gehad met de gemeente om te overleggen over een reguliere intocht, maar ook hier werd geconcludeerd dat de Kamper binnenstad onvoldoende mogelijkheden biedt. “Er zijn gemeentes waar de intocht gezien wordt als een zogenaamd doorstroomevenement, dan hoef je niet met QR-codes te werken, maar daarvoor zijn de straten in de Kamper binnenstad te nauw en is het evenement bij ons te groot. Het is altijd erg druk. En wie niet het plein op kan, gaat op de Oudestraat staan wachten. Dan staan er volgens de gemeente teveel mensen té lang stil op één plek.”

De organisatie wil toch een intocht plaats laten vinden en heeft daarom gekozen voor een Drive Through Intocht. Hierover heeft de GGD een positief advies afgegeven.

Hoe ziet deze nieuwe intocht eruit? Sinterklaas legt dit jaar met zijn pieten aan bij het Loswalterrein. Kinderen en hun ouders kunnen groepsgewijs een afgesloten eenrichtingsgebied inrijden, te fiets of met de auto. In dit gebied ligt de Sint aangemeerd met zijn stoomboot. Het geheel wordt feestelijk aangekleed. Pieten staan klaar om pepernoten uit te delen. Het is de bedoeling dat de bezoekers tijdens het evenement goed doorstromen. Dus geen ophoping van mensen. De muziekpieten zijn aanwezig, er zijn waarschijnlijk pieten op stelten en Jacco doet nog z’n best om het paard te regelen. “Het moet gewoon een heel mooi feestje worden.”

Ik wil dat Sinterklaas een feest voor iedereen is

Swillens vertelt: “Met de Drive Through geven we onder de huidige maatregelen toch iedereen de kans om met eigen ogen te zien dat de Sint weer in het land is.”

Loswal

Het Van Heutsz leende zich niet voor het nieuwe idee. De hoeveelheid auto’s en fietsen in de binnenstad zou tot chaos en beperkte doorgang voor hulpdiensten leiden. “De Loswal is ideaal”, vertelt Swillens. “Goed te bereiken, een lange weg er naartoe en makkelijk te verlaten.”

De Drive Through intocht vindt plaats van 09.30 uur tot 12.00 uur. Inrijden kan enkel vanaf de Riete. Houd voor meer informatie de komende tijd de website www.Sintinkampen.nl in de gaten. Hier komt ook het volledige programma te staan als die bekend is gemaakt door de organisatie. De Sint is in de weken na de intocht ook op diverse plekken in de stad te zien.

Vorig jaar lagen er rond deze tijd van het jaar zo’n 163 mensen op de IC. Op dit moment zijn dat er na massale vaccinaties 132. De. intocht van vorig jaar werd op 7 november alsnog afgelast omdat in de maand sinds de aankondiging het aantal ic-opnames tot 602 gestegen was. Het is te hopen dat de vaccinaties, ondanks een soortgelijke drukte op de IC op dit moment, een stijging en mogelijke nieuwe Lockdown kunnen voorkomen.

Nick de Vries