Afbeelding
Pixabay

Toeristenbelasting Overijssel gestegen met 11,7%

Algemeen

REGIO - Voor een overnachting moet dit jaar in Overijssel gemiddeld 1,28 euro toeristenbelasting per persoon per nacht worden betaald. Een stijging van 11,7 procent ten opzichte van vorig jaar. Deze toename is meer dan het dubbele van de landelijke toename van 6,6%. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl naar toeristenbelasting. 

Toeristenbelasting wordt in rekening gebracht als betaald wordt overnacht in een gemeente waar men niet staat ingeschreven, bijvoorbeeld in een hotel of op de camping. Gemeenten kunnen zelf bepalen of ze dit heffen. Dit kan een vast bedrag per verblijf of een percentage per overnachtingsprijs zijn. 

In 10 van de 25 Overijsselse gemeenten werd de toeristenbelasting dit jaar verhoogd. Het tarief steeg het hardst in Enschede (+103,9 procent), Olst-Wijhe (+100,0 procent), en in Kampen en Zwolle (beide +50 procent). Rijssen-Holten is de enige gemeente binnen Overijssel waar het tarief per persoon per nacht juist daalde. Hier betalen toeristen momenteel 11,1 procent minder toeristenbelasting dan vorig jaar. In de overige 14 gemeenten bleef het overnachtingstoeslag gelijk.

Ondanks de verhoging naar gemiddeld 1,28 euro zijn toeristen in Overijssel relatief voordelig uit. Het landelijke gemiddelde is namelijk 1,93 euro per persoon, per nacht.