Afbeelding
archiefbeeld

Nacht van de Nacht

Algemeen

REGIO - Natuur en Milieu Overijssel houdt zaterdagavond 30 oktober voor de 17e keer de Nacht van de Nacht. In de Nacht van de Nacht is de duisternis en stilte die bij de nacht horen te beleven. In het hele land worden nachtelijke activiteiten georganiseerd door sterrenclubs, natuurfotografen, boswachters, natuurgebieden en vele anderen. Ook doen steeds meer bedrijven en gemeentes de lichten uit tijdens de Nacht. 

Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld. Echt donker is het bijna nergens meer. Op de Nacht van de Nacht is het mogelijk om echt stil te staan bij de schoonheid van de nacht. Bijvoorbeeld met een diner bij kaarslicht, een nachtelijke boswandeling of een workshop uilenballen pluizen. Op www.nachtvandenacht.nl staat achtergrondinformatie over de Nacht van de Nacht. Wie een nachtelijke activiteit organiseert, kan dat op die site melden. 

Mag het licht uit?
Het is ’s nachts al lang niet meer echt donker. Bedrijfspanden en overheidsgebouwen houden vaak de lichten aan uit veiligheidsoverweging of als reclame. Dit heeft een negatieve invloed op bijvoorbeeld nachtvlinders en trekvogels en het is zonde van de energie. Uit recent onderzoek van Natuur en Milieufederaties blijkt dat ruim 71 procent van de bedrijven de lichten aanhoudt in de nacht. Overijssel spant de kroon met 88 procent. Het verlichten van panden blijkt ook niet altijd nodig voor de veiligheid. In de praktijk blijkt dat inbrekers juist licht nodig hebben bij het inbreken en dat licht op sensors (die aangaan bij beweging) een afschrikkende werking hebben. In de aanloop naar de Nacht van de Nacht roept de organisatie overheden en bedrijven dan ook op om de lichten uit te doen. 

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.