De demonstratie van afgelopen zaterdag is vredig verlopen.
De demonstratie van afgelopen zaterdag is vredig verlopen. Foto Tennekes

Gemeente roept demonstranten op om af te zien van nieuw coronaprotest

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Burgemeester Sander de Rouwe roept de demonstranten die afgelopen weekenden demonstreerden in de binnenstad van Kampen op om dat dit weekend niet weer te doen. Hij doet dit verzoek samen met politie en het Openbaar Ministerie (OM). Reden zijn de nieuwe 1,5 maatregelen die zijn ingevoerd en verdere maatregelen die vrijdagavond mogelijk bekend worden gemaakt. De Rouwe roept demonstranten daarnaast op om in contact te treden met de gemeente voor overleg.

De Rouwe: “Ondanks herhaaldelijk verzoek komen wij helaas niet in contact met de organisatoren. Zonder contact of organisatie kunnen wij geen afspraken maken over de veiligheid van de demonstranten, bewoners van de binnenstad en verkeerdeelnemers.”

De Rouwe stelde eerder deze week al dat voor de demonstraties officieel een vergunning nodig is. Zo kan de gemeente samen met de politie ervoor zorgen dat demonstraties niet zorgen voor gevaarlijke verkeerssituaties. Hoewel de demonstratie vorige week ook volgens de gemeente rustig verlopen is, was er wel sprake van enige verkeershinder, bijvoorbeeld op de IJsselkade. Als er meer overleg is tussen de demonstranten en overheid, kan dit voorkomen worden.

De Rouwe: “Betogen is een groot goed in ons land en als gemeente proberen we betogingen zo goed mogelijk te faciliteren. Helaas is de voorgenomen betoging tegen de coronamaatregelen van zaterdagavond – evenals voorgaande weken – niet bij ons gemeld en kunnen we hierdoor geen afspraken maken met de organisatie om de avond in goede banen te leiden. Met de 1,5 meterregel die opnieuw is ingevoerd en een persconferentie met nieuwe maatregelen in het vooruitzicht, vind ik dit eventuele initiatief voor aanstaande zaterdag een extra risico. Ik roep mensen dan ook dringend op juist deze zaterdag thuis te blijven en af te zien van deelname.”

Maatregelen

De gemeente nodigt eventuele initiatiefnemers uit om alsnog contact op te nemen, om eventuele volgende acties in de toekomst samen in goede banen te leiden. Verder stelt de gemeente: “Als er aanwijzingen of signalen zijn dat groepen mensen toch naar (de binnenstad van) Kampen komen, al dan niet met verkeerde bedoelingen, dan zullen gemeente en politie niet schromen om maatregelen te nemen.” De Rouwe: “Er zijn verschillende instrumenten die ik daarvoor kan inzetten, zoals een noodbevel. Maar daar is op dit moment nog geen sprake van.”

Nick de Vries

Nick de Vries