Afbeelding
foto aangeleverd

Voormalig HBS-gebouw wordt gerenoveerd en gerestaureerd

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Woonzorgconcern IJsselheem, bouwbedrijf Salverda en projectontwikkelaar Schavast hebben woensdag 15 december de aanneemovereenkomst getekend voor de renovatie en restauratie van de voormalige HBS in Kampen. IJsselheem gaat hier vanaf 2024 passende huisvesting bieden aan ouderen met een intensieve zorgvraag. Ook zullen er cliënten van de zorgorganisatie PGVZ gaan wonen. 

Met de ondertekening van deze aanneemovereenkomst is een belangrijke volgende stap gezet in de renovatie en restauratie van de HBS tot zorgappartementen. Karin Leferink, Raad van Bestuur IJsselheem is blij met de samenwerking: “Met Salverda bouw en Schavast hebben we vanaf de eerste dromen, ideeën en ambities kundige en betrouwbare partners gevonden om de zorgappartementen mee uit te werken, te gaan bouwen en het HBS-gebouw met hen fantastisch te restaureren, zodat het bewaard blijft voor de toekomst. Zij onderstrepen ook het belang van onze maatschappelijke opdracht om passende en betaalbare huisvesting voor ouderen met een zorgvraag uit te breiden in onze regio. Tevens helpen zij IJsselheem om in dit huidige tijdsgewricht een veilig alternatief voor thuis wonen aan te bieden waarbij het leven van de oudere voorop staat en niet de zorg.”

Herman Dolstra, directeur van Schavast vindt het belangrijk dat het monumentale gebouw zijn maatschappelijke relevantie weer terug krijgt. “IJsselheem bewijst hiermee dat zij haar rol hierin uitmuntend invult en een voorbeeld is voor de ouderenzorg’ aldus Dolstra.


De volgende stap in het ontwikkeltraject
Nu de overeenkomst ondertekend is, kan de omgevingsvergunning bij de Gemeente Kampen aangevraagd worden. De plannen voor de verbouwing zijn besproken met de Rijksdienst Monumentzorg, die erg blij is met de restauratieplannen van de De Bruin Architecten. De komende periode wordt gebruikt om tot een definitief ontwerp te komen, waarbij IJsselheem tevens wordt ondersteund door adviesbureau abcnova. 

Arjan Berends, directeur van Salverda: “Wij kijken er naar uit om het historische pand te transformeren tot duurzame zorgappartementen; dat zijn voor onze mensen mooie klussen om aan te werken.”

Voortraject

Begin dit jaar besloot het college van de Gemeente Kampen om de voormalige HBS aan het Engelenbergplantsoen voor 1 euro te verkopen aan IJsselheem. De realisatie van zorgwoningen is een nieuwe bestemming voor het historische pand en deze bestemming past ook binnen de kaders van het huidige bestemmingsplan. De inrichting van de openbare ruimte rond de HBS wordt met de ‘buren’ (organisaties, bedrijven en omwonenden) besproken en zo gewenst samen uitgewerkt.