Bart Otten (links op de foto) overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek aan Willy Keijzer.
Bart Otten (links op de foto) overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek aan Willy Keijzer. foto aangeleverd

Een tuindersgeschiedenis in de Koekoekspolder

Algemeen

IJSSELMUIDEN – Tuinder Bart Otten heeft een boek geschreven over de Koekoekspolder. Het draagt de titel ‘Koekoekspolder - van Groenteparadijs naar Tuinderskerkhof’. 

Otten beschrijft in zijn boek het ontstaan van het tuindersbedrijf van zijn ouders in 1938, de moeilijkheden voor hen in de oorlogsjaren, zijn opgroeien in de jaren 50/60 en de vooruitgang in de jaren zeventig en tachtig in het telen van groentes in het kleiig veen. In de jaren negentig kwam er een opvolger voor Otten maar tegelijkertijd verdween de veiling. Veel tuinders in de Koekoek stopten met hun bedrijf.

“Voor ons bedrijf begonnen de moeilijkheden pas echt toen de plaatselijke overheid zich met De Koekoek ging bemoeien”, vertelt Bart. “De Wet Voorkeursrecht Gemeentes kwam over ons heen. Door latere democratische ruimtelijke ingrepen door raadsleden belandden wij in het tussenland van de dorpsrand. Geen schijn van kans ons bedrijf te ontwikkelen. Gepruts van ambtenaren, wethouders en raadsleden leidde ons, met behulp van een niet bestaande ‘kalvermesterij,’ in vijftien jaar naar de ondergang. Onze zoon vluchtte naar Canada met achterlating van zijn gezin en bedrijf. Voor ons restte de ‘tussenlandbegrafenis’. Wij belandden op het tuinderskerkhof. Anno 2020 is het geslacht Otten tuinder af.”

Willy Keijzer, bewoner van de Koekoekspolder, heeft voor het boek enkele gedichten geschreven waarin hij zijn beleving van het groenteparadijs in de Koekoekspolder heeft verwoord.
Het boek is te verkrijgen bij de Read Shop in IJsselmuiden en Kampen.