Kim met de kleine Vivienne: ‘Kerst vieren we thuis’.
Kim met de kleine Vivienne: ‘Kerst vieren we thuis’. Leo Polhuys

‘Kerst heeft dit jaar zo zijn beperkingen maar we gaan er iets leuks van maken’

· leestijd 2 minuten Algemeen

Door Leo Polhuijs

KAMPEN  -  Kerst verloopt dit jaar vanwege corona anders dan normaal. Vorig jaar zaten we al met beperkingen en deze zijn ook met Kerst 2021 nog van kracht. Zo is de groepsgrootte in huis beperkt en moeten restaurants om vijf uur dicht. Dat is niet alleen voor de horeca een teleurstelling maar ook voor de mensen die een tafeltje hadden gereserveerd.

De twee Kamper vriendinnen Kim en Marlieke lopen met de kleine Vivienne en Lott in de kinderwagen op een winderige ochtend door de Oudestraat als hen wordt gevraagd wat zij met Kerst doen. “Wij hadden een lunch gereserveerd in een restaurant, maar vanwege corona denk ik dat we thuis Kerst vieren”, zegt Kim. “Is ook leuk hoor, samen met familie.” Marlieke heeft nog geen plan. “Het zal wel een gezellige familiebijeenkomst thuis worden, denk ik. Geen spannende dingen, misschien spelletjes. Kerst heeft dit jaar zo zijn beperkingen maar we gaan er iets leuks van maken.’’ Voor Kim heeft Kerst geen religieuze betekenis, voor haar vriendin wel. “Maar een kerstnachtdienst zit er vanwege corona niet in. Misschien wel een dienst op zondagochtend.’’

Artikel gaat verder onder de foto.


Rene en Nira met het hondje Meeko: ‘’We vieren Kerst gewoon thuis’’. - Leo Polhuys

Feestelijke kleren

Marianne van de creatieve winkel Kunstig Kitschwerk is als ondernemer het hele jaar door druk. “Omdat ik altijd bezet ben, doe ik het liefst helemaal niks met Kerst. Ik heb nog een stapel krantenbijlages liggen en boeken, waar ik nog niet aan toegekomen ben. Ik ben wel van plan om naar mijn moeder van 82 in Brabant te gaan. Ik trek dan extra feestelijke kleren aan. Ik vind dat je van een feest iets moois moet maken.” 

Artikel gaat verder onder de foto.


Foto 3: Marlieke met Lott: ‘Als het even kan, naar de kerk’. - Leo Polhuys

Marianne vindt als ondernemer wel dat je de horeca iets moet gunnen. “De horeca heeft veel te lijden onder corona, nu zij al om vijf uur dicht moet. Daarom vind ik dat je de horeca moet steunen. Als je etentje ’s avonds niet doorgaat, ga dan lunchen of haal het eten af.” 

Artikel gaat verder onder de foto.


Kampenaar Kooman: ‘We maken een wandeling’. - Leo Polhuys

Een Kampense die niet met naam en toenaam genoemd wil worden, noemt zichzelf ‘geen feesttype’. “Daarom trek ik met Kerst geen extra mooie kleren aan, ik ben er gewoon niet het type voor. Maar we vieren kerst wel met  kinderen en kleinkinderen. We hadden iets afgesproken in een restaurant, maar dat gaat niet door  vanwege corona. Kim Botic viert Kerst ‘zoals altijd’. Zij ontmoet ouders en schoonouders en dat is het. “Vanwege corona kun je ook niet zoveel. We hebben niet zoveel plannen, gaan ook niet naar de kerk.” 

Artikel gaat verder onder de foto.


Marianne: ‘’Het liefst doe ik helemaal niks’’. - Leo Polhuys

Kampenaar Kooman is zeker van plan naar de kerk te gaan. “Normaal gaan we iets doen met de kinderen maar dit jaar gaan we naar vrienden. Met Kerst maken we ook een wandeling. Overigens niet speciaal ter gelegenheid van Kerst; wandelen doen we altijd wel.’’ René en Nira lopen met hun hondje Meeko in de Oudestraat. “Wij vieren Kerst met familie. Maar dan wel in kleine kring vanwege corona. Gewoon gezellig samen zijn, verder niets speciaals. Kerst heeft voor ons geen religieuze betekenis.”

Rene en Nira met het hondje Meeko: ''We vieren Kerst gewoon thuis’’.
Foto 3: Marlieke met Lott: 'Als het even kan, naar de kerk’.
Kampenaar Kooman: ‘We maken een wandeling’.
Marianne: ''Het liefst doe ik helemaal niks’’.

Nick de Vries