Afbeelding
www.bandopspanning.nl

Veiliger en duurzamer autorijden met slimme bandenpomp

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Wethouder Nieke Jansen onthult op woensdag 2 februari de slimme bandenpomp op de parkeerplaats van het Burgemeester Berghuisplein. Met deze bandenpomp kunnen automobilisten gratis en op eenvoudige wijze de bandenspanning van hun auto controleren en eventueel op de juiste spanning brengen. De bandenpomp laat direct een overzicht zien van de besparing op brandstof, CO2-uitstoot en bandenslijtage en maakt de effecten van het eigen handelen van automobilisten inzichtelijk en concreet. De pomp werkt op zonne-energie en is met zoveel mogelijk duurzame materialen gemaakt.

Wethouder Jansen: “Met de plaatsing van de slimme bandenpomp willen we als gemeente bijdragen aan een schonere en veiligere samenleving. Automobilisten kunnen gratis en op een gebruiksvriendelijke manier gebruik maken van deze bandenservice en direct hun CO2-uitstoot verminderen en veiliger de weg op.”

Een goede bandenspanning draagt bij aan veilig en duurzaam autorijden. Het levert brandstofbesparing op en er vindt minder slijtage van banden plaats. De bandenpomp is door iedere automobilist eenvoudig te gebruiken. Op kenteken kan de juiste bandenspanning worden opgevraagd. Het touchscreen display helpt met het juist instellen. Tijdens het gebruik wordt weergegeven wat er gebeurt en na afloop worden direct de besparingen in euro’s, liters brandstof en verminderde CO2-uitstoot getoond. Het eenvoudige gebruik stimuleert dat automobilisten zelf (vaker) de spanning controleren. 

De slimme bandenpomp is te vinden op de parkeerplaats van het Burgemeester Berghuisplein ter hoogte van de toegang naar de camperplaats en is 24/7 toegankelijk. De bandenpomp is bedoeld voor personenauto’s en niet voor campers. De banden van campers hebben meestal een hogere bandenspanning, daar is de slimme bandenpomp niet op berekend.

Monitoring

Iedereen kan online via www.bandopspanning.nl/locaties bekijken hoe vaak er gebruikt gemaakt wordt van de slimme bandenpomp en hoeveel brandstofbesparing  en CO2-besparing er totaal heeft plaatsgevonden. Ook is te zien hoeveel bandenslijtage wordt voorkomen en wat de totale kostenbesparing is, alleen al door het rijden met de juiste bandenspanning. Er worden verder geen gegevens opgeslagen.

De gemeente heeft de slimme bandenpomp gehuurd voor een periode van vijf jaar. De kosten voor de plaatsing en het onderhouden bedragen € 5.000 voor de gehele periode. De slimme bandenpomp is ontwikkeld door de organisatie Band op Spanning. Dit is een organisatie zonder winstoogmerk die werkt aan concrete en directe oplossingen voor een beter klimaat, schonere lucht en veiliger verkeer. Meer informatie is te vinden op www.bandopspanning.nl.