Afbeelding
Henk Jans.

Expositie ‘Comic Design’ in Toonzaal Huize Maria

· leestijd 1 minuut Algemeen

Op zaterdag 9 en zondag 10 april exposeert een vijftal tweedejaars Comic Design studenten van Artez uit Zwolle hun werk in Toonzaal Huize Maria aan de IJsselkade 25 te Kampen, onder de titel ‘Buitenshuis”. Tijdens hun vierjarige studie worden zij opgeleid tot professionele striptekenaars met een eigen stijl.

Ana Yserd (21jr) is nog een beetje zoekende naar de manier waarop ze haar verhalen wil vertellen. “Ik wil het idee dat ik in mijn hoofd heb in een logische vorm op het papier krijgen. Daar ben ik een beetje mee aan het spelen”. Zij vond het in het begin lastig om persoonlijke zaken als onderwerp te gebruiken. “Het leek me wat egoi¨stisch om me niet druk te maken om wat er om me heen gebeurd en het over mezelf te hebben, maar ik heb geleerd dat dit niet erg is zodat ik nu wat probeer uit mijn comfort te komen”.
Tanne van Woensel (22jr) reageert in haar werk op de wereld om haar heen. “Ik vertel kleine verhaaltjes die ik met veel energie in e´e´n keer schetsmatig op het papier neerzet”, laat zij weten. “Dat is ook het experiment. Zo van; als ik hier aan begin, wat komt er dan uiteindelijk uit”. Tanne bewondert de Franse tekenaar Bastien Vive`s die ook snel werkt en een voorbeeld is van prachtig lijnwerk.
Valentijn de Wagt (21jr) heeft als onderwerp soms dingen waaraan hij zich kan ergeren, bijvoorbeeld in machtsverhoudingen en de politiek. Dit doet hij op een wat ‘versluierde’ manier, zodat de kijker/lezer zelf kan interpreteren. Valentijn noemt bijvoorbeeld niet de dictator, maar meer een figuur die dat zou kunnen zijn. “Hoewel ik ook in kleur werk wil ik er niet voor schuwen hele vlakken zwart te maken waarbij ik een goede zwart/wit verhouding belangrijk vind”.
Isa Boorsma (19jr) laat weten strips te maken over grote emoties die zij probeert uit te beelden op een beetje rauwe manier. “Ik werk veel met combinaties van realisme en abstractie in kleur. Een inspiratiebron is Brecht Evens die heel goed met kleur is. Hij schrijft dialogen die ergens knullig zijn, maar toch ook weer niet. Verder luister ik graag naar muziek van Low die indringend en overspoelend is. Ik probeer dat gevoel te vertalen naar beeld”.
Charelle Bosma (21jr) zegt: “Behalve strips maak ik ook losse schetsjes van dingen die ik om me heen zie. Daarbij vind ik het leuk om wat met kleur te spelen, zoals het gebruik van ‘onnatuurlijke kleuren’, bijvoorbeeld een roze huis met groen en blauw”. Zij heeft tot nu toe meestal werk gemaakt dat luchtig van aard is. Charelle vertelt dat zij nu ook wat serieuzer en persoonlijker wil werken. “Ik haal veel inspiratie uit poe¨zie en krijg daar vaak beeld bij. Het is heel fijn om de losheid daarvan weer te geven”.
Het vijftal gaat tijdens de expositie gezamenlijk werken aan een strip op groot formaat, waarbij er interactie zal zijn met het publiek dat onderwerpen kan aandragen.
De tentoonstelling is te bezoeken van 11.00 uur tot 17.00 uur. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

(door Henk Jans)