'Aukje (links) en Nelle (rechts) in gesprek met een bezoeker'
'Aukje (links) en Nelle (rechts) in gesprek met een bezoeker' Aangeleverd.

Expositie in Huize Maria met weekend verlengd

· leestijd 1 minuut Cultuur

De duo-expositie van Nelle Boer en Aukje Versendaal in Huize Maria, onder de noemer ‘Hoogtij 2.0’ is ook het komende weekeinde nog te bezoeken. In deze tentoonstelling reageren zij op elkaars werk dat is bei¨nvloed door de orthodox calvinistische wortels van hun beiden, maar die zij achter zich hebben gelaten.

door Henk Jans

Nelle heeft zelf een kerk verzonnen die komt van een planeet waar de opwarming zover was gevorderd dat men deze noodgedwongen moest verlaten, om zich vervolgens op aarde te vestigen. Nu daar de opwarming eveneens een probleem wordt, wil de kerk ook hier weer vertrekken, op zoek naar een betere planeet. Nelle legt uit: “daarom wordt bij ons Elon Musk als een profeet vereerd, omdat hij ons daarheen zal brengen. Hij heeft immers gezegd dat de mens een ‘interplanetair wezen’ is. De reacties van het publiek zijn overwegend positief en sommigen vinden het zelfs wel een mooi iets om in te geloven”. De gebruiksvoorwerpen van de kerk, die uitbundig met echt lijkende edelstenen zijn versierd, zorgen ervoor dat de expositie niet te zwaar overkomt. Nelle zegt wat peinzend: “Ik weet niet goed of ik het allemaal nu wel of niet met een knipoog bedoel, want ik heb altijd de fascinatie gehad ooit de ruimte in te kunnen”.

Aukje vindt dat zij in visueel opzicht goed matchen. “Nelle doet voor het grootste deel het ruimtelijke werk, terwijl ik op een paar beelden na schilderijen laat zien”, merkt zij op, “die hebben over het algemeen blauwe tinten. De werken van Nelle hebben veel rood, goud en glitter. Dat versterkt elkaar automatisch”. Omdat ook haar werk raakvlakken vertoont met religie heeft zij daar tijdens de tentoonstelling veel mooie gesprekken over met het publiek. Aukje: “mijn schilderijen hebben vaak iets surrealistisch en mede door de invloed van Nelle’s ‘Kerk van Nellius’ wordt religie al gauw een onderwerp. Maar meestal met bezoekers die ook het orthodoxe gedachtegoed hebben verlaten. Het zou mooi zijn als er eens een ouderling van een kerk of een student van de Theologische Hogeschool komt binnenwandelen. Wij gaan graag het gesprek met hen aan”. Aukje zou dan overeenkomsten in de belevingen over het leven willen zoeken, om daar stil bij te staan. Zij vindt haar kunst heel gedienstig en wil graag weten wat die met de toeschouwer doet. Daarom is voor haar ieder gesprek welkom.

“Ik had eigenlijk wel negatieve reacties verwacht”, reageert Nelle, “maar die bleven uit. Ik denk dat dit komt doordat wij niemand iets opdringen. Je kunt gewoon zeggen wat je er van vindt en dan gewoon weer weggaan. En er zit ook een zekere humor in mijn verhaal over de ‘Kerk van Nellius”, besluit hij met een glimlach.

De expositie in Huize Maria aan de IJsselkade 25 te Kampen is te bezoeken op zaterdag 9 en zondag 10 oktober, van 11.00 uur tot 17.00 uur. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Nick de Vries

Nick de Vries