Derk Bruins en Jo Rigterink Bruins.
Derk Bruins en Jo Rigterink Bruins. Foto: Aangeleverd

Verhaal 3: Mevrouw Rigterink, Wilsum

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Robert van den Belt)

Vandaag ga ik langs bij mevrouw Rigterink-Bruins een mevrouw van 96 jaar die in een aanleunwoning woont in de Maarlenhof. Een geboren en getogen Wilsummer. Alleen nu woont ze in IJsselmuiden. Heel veel dingen doet ze nog zelf, maar de thuiszorg helpt haar met bijvoorbeeld de steunkousen. Mevrouw neemt ons mee naar de sociale kant van de oorlog. Een stukje welzijn uit die tijd. Wanneer ik vraag wat zij weet over de Tweede Wereldoorlog begint ze te vertellen: 

“Al die narigheid! Wat ik mij goed kan herinneren is dat het een arme tijd was. Wij woonden aan de Nieuwstad op nummer negen. Jouw opa (die van mij Robert van den Belt, red) woonde op nummer acht. Wij waren buren.” De nieuwstad het buurtschap net ten noorden van het dorp Wilsum. “Mijn vader is nog in Genemuiden geweest om mijn jas te ruilen voor aardappels, zo arm was het in die tijd.”
Mevrouw Rigterink is een gelovige vrouw, dat heeft ze van haar ouders, ze weet mij te vertellen dat ze daar in tijden van armoede veel houvast had. “Op een avond zaten we uit de Bijbel te lezen. We hadden geen turf meer om te stoken. Onder het lezen hoorden we gerommel rondom het huis. De buren kwamen turf brengen en zo kwamen we de dagen door. Mijn vader leerde ons ook altijd om te geven. Hoe arm we ook waren, de kerk kreeg altijd iets van ons. Wij kinderen deden een kwartje in de collectezak en mijn ouders een dubbeltje. Met als boodschap kinderen moeten nog leren geven, zoals mijn vader dat altijd zei. Rondom de bevrijding was ik een jaar of negentien. Wilsum was al bevrijd maar rondom Onderdijks bij Kampen werden we beschoten door groepjes Duitsers. Wij schuilden toen bij mijn man zijn ouders aan de dorpsweg in Wilsum. Dat deden we in de kelder. De kogels vlogen om onze oren. Het ging er hard aan toe.”

Wilt u meer weten over de Tweede Wereldoorlog in Wilsum? Er is een wandelroute met de naam: Wilsum in oorlogstied. Deze is te vinden op www.wilsuminvroggertied.nl. Mailen kan ook naar robertvandenbelt@gmail.com of info@wilsuminvroggertied.nl..

Lees ook: Verhalen uit Groot-IJsselmuiden: editie Tweede Wereldoorlog (verhaal 1).
Lees ook: Verhaal 2: Mevrouw van de Wetering op Kamperveen.

Nick de Vries

Nick de Vries

Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 12 uur geleden
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05