Afbeelding
Foto: aangeleverd

Wandelen langs herbergen en brouwerijen

Algemeen

KAMPEN - Op 28 mei wordt in de Bovenkerk een bierfestival gehouden. Voor wie eens dieper in de geschiedenis van bier als volksdrank wil duiken, houdt cultuurZIEN ‘s middags de stadswandeling ‘Herbergen en Brouwerijen’. 

In tijden zonder kraanwater was het onverstandig om water te drinken. Vandaar dat bijna iedereen wel een huisbrouwerij had. In de loop van de tijd dunt het aantal brouwerijen steeds verder uit, totdat in de 20e eeuw enkele nationale brouwerijen over blijven. Van de tientallen brouwerijen in de Kamper binnenstad, heeft alleen brouwerij De Wereld het tot in de 20e eeuw volgehouden. Veel van het brouwsel werd aan de man gebracht in herbergen en drinklokalen. Ook daarvan zijn enkele bekende voorbeelden te noemen, zoals het Stadswijnhuis en de Stadsherberg. Beiden met een lange en bijzondere geschiedenis.

De wandeling start om 14:00 uur bij de voormalige Latijnse school op de hoek van de Buiten Nieuwstraat en Nieuwe Markt. De deelname kost € 10. Vooraf aanmelden via kunst@cultuurzien.nl of bel met (038)331 10 2.