Een opgetogen delegatie, Ray Haze voorop, toont het winnaaarsbord
Een opgetogen delegatie, Ray Haze voorop, toont het winnaaarsbord (foto: Maarten van Gemert)

Zalk wint glansrijk de landelijke Dorpsvernieuwingsprijs

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
DALFSEN – In een spannende finale met twee andere dorpen, heeft Zalk de Dorpsvernieuwingsprijs 2022 in de wacht gesleept. Na het Plattelandsparlement, dat dit jaar in Dalfsen plaats vond, volgde de ontknoping. De jury prees met name de lange en door het hele dorp gedragen lijst van initiatieven. Met een oude schoolbus was een complete delegatie uit Zalk afgereisd naar Dalfsen.

”Toekomstbestendig behoud van traditie”, zo vat de jury de inzet van de Zalker dorpsgemeenschap samen. ”Ook is opvallend hoe sterk de gemeenschap leeft en meeleeft met een enorm enthousiasme”, vervolgt het rapport. De dorpelingen hoorden de woorden juichend aan in De Trefkoele, het dorpshuis van Dalfsen.

Dorpsvernieuwingsprijs
Nog steeds moeten er soms gelegenheden ingehaald worden uit de coronatijd. Daardoor prijkt op het bord van de prijswinnaars het jaartal 2021 maar werd de competitie een jaar uitgesteld. Vanuit zeven provincies hadden achttien dorpen zich aangemeld voor de Dorpsvernieuwingsprijs. De jury, Elles Bulder (Hanze Hogeschool in Groningen), Thijs van Mierlo (Landelijke Samenwerkingsverband Actieve bewoners) en Hans Cok (Ministerie van Binnenlandse Zaken), hadden afgelopen jaar drie dorpen voorgedragen.
Luttenberg (Ov.), Varsselder Veldhunten (Gld.) en Zalk staken volgens de jury vooral door de veelheid en verscheidenheid aan initiatieven net iets boven de andere dorpen uit en werden hiermee finalisten voor de Dorpsvernieuwingsprijs. Ray Haze, voorzitter Dorpsbelangen Zalk, vreesde vooral Luttenberg maar die werd derde.

An de Steege
Het Multi Functioneel Dorpshuis ’An de Steege’, dat in 2014 gerealiseerd werd, is zelf een goed voorbeeld van de vele dorpsinitiatieven. Veel Zalkenaren hebben aan de bouw zelf een steentje bijgedragen. Op het dak liggen 240 zonnepanelen die in beheer zijn bij de zelf opgerichte coöperatie ’Duurzaam Zalk’. In het dorpshuis is een hub voor pakketbezorgers. Meerdere postorderbedrijven maken daar la gebruik van, zoals UPS, DHL en DPD. Op dit moment worden er afspraken gemaakt met PostNL.
Op de zolder van het dorpshuis houdt een fysiotherapeut praktijk en is er een gezellige ruimte ingericht met bar, biljarttafel en dartborden. In en rond het dorp zetten de Zalkenaren zich in voor de molen, hebben ze eerder al een Laarzenpad door de uiterwaarden aangelegd en wordt er al jaren over herinrichting van het dorpsplein gesproken. In de coronatijd sprong ’Zalk voor Zalk’ eruit met initiatieven om bijvoorbeeld oudere dorpsgenoten niet in een isolement te laten belanden.


Met de schoolbus keerden de winnaars ook weer huiswaarts (foto: Maarten van Gemert)

PlattelandsParlement
In de tijd dat in Zalk MFD An de Steege verrees, werd in Dalfsen Kulturhus De Trefkoele gerealiseerd. „Dat was nog de goede tijd,” aldus Geert Hoogeboom, secretaris van de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK). Binnen de LVKK werken alle provinciale verenigingen voor kleine kernen en dorpshuizen samen. Via haar leden ondersteunt de LVKK met expertise op maat veel lokale burgerinitiatieven en ruim 4000 dorps- en dorpshuisorganisaties in Nederland.
Samen met OVKK (Overijsselse Vereniging van Krachtige Kernen) en provincie Overijssel organiseerde de LVKK zaterdag 14 mei het landelijke PlattelandsParlement 2022. Denkers en doeners ontmoetten elkaar daar en gingen met elkaar in debat over diverse thema’s. Politiek Kampen was vertegenwoordigd via Hilde Palland (lid Tweede Kamer), Bas Wonink (wethouder) en Jacolien van de Wetering (raadslid en ’s- Heerenbroekse).
Over één ding kon niet meer gediscussieerd worden: Zalk als winnaar. Voor de geldprijs van €3000 had Ray Haze nog geen bestemming maar, niet verrassend en ingevolge de kiem van de door Zalk gewonnen Dorpsvernieuwingsprijs, voor bestemming van de geldprijs leven er wel genoeg ideeën.