Afbeelding
Foto: Nick de Vries

Omwonenden huiverig voor plannen nieuwbouw Bovenhavenstraat

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Huib Strengers) 

KAMPEN – De plannen voor nieuwbouw aan de Bovenhavenstraat zijn gepresenteerd. De nieuwe bebouwing is omvangrijker dan omwonenden hadden verwacht en komt op meer plekken dan enkel op de locatie waar eerder de ‘beruchte’ villa en de glasfabriek, zoals het gebouw in de volksmond genoemd werd, stonden. 

Mateboer en Juneco presenteerden vorige week hun plannen aan omwonenden. Als het aan de ontwikkelaar ligt, komen er honderd woningen op het terrein bij. En daar blijft het niet bij. De Bovenhavenstraat wordt verlegd en verbreed en de Graafschap wordt doorgetrokken naar de nieuwbouw. Voor de bewoners wordt een ondergrondse garage gemaakt.

Er was veel belangstelling van omwonenden, maar er was ook direct protest te horen tegen de geplande hoogbouw van 4 tot 5 woonlagen in het ‘centrum’ van de nieuwe wijk. Want een centrum, zo je kan het plan wel noemen. De aanwezigen kregen toelichting en konden kijken naar plattegronden, waarop in ‘piepschuim’ de beoogde woningen te zien waren. Vergezeld van toelichting van vertegenwoordigers van Juneco en Mateboer. Een grote digitale presentatie, werd niet van commentaar voorzien. Dat maakte het lastig een goed beeld te vormen. Duidelijk is dat het plan, zodanig is dat er een nauwe band met het water komt. Er komt een centraal plein met onder meer een horecagelegenheid.

De aanwezigen uitten zich kritisch over de geplande hoogbouw. ‘Fabrieksgebouwen’ noemde aanwezige Mensink het. In september is er opnieuw een avond voor omwonenden. Daarin moet ook duidelijkheid komen over een aantal panden in particulier bezit waar Juneco nog met de  bewoners over aan het onderhandelen is, waaronder een villa met een ‘zadeldak’. Maar het plan voorziet in aankoop en sloop van de panden van de particulieren. Er is feitelijk alleen nog maar overeenstemming met de eigenaar van Autobedrijf Westerhof. Daar werd de bijeenkomst ook gehouden. Desgevraagd liet de vertegenwoordiger van Juneco weten dat nog contact wordt opgenomen met IJsselheem, die zich sinds 14 oktober 2021 eigenaar mag noemen van de voormalige HBS. Het is een Rijksmonument waarbij de nieuwbouw aan de Bovenhavenstraat ‘passend’ moet zijn.

Er zal nog veel water door de IJssel stromen, voordat de plannen zijn uitgevoerd. Het verzet tegen de hoogbouw lijkt moeilijk te negeren. Het bestemmingsplan moet gewijzigd worden, bodemonderzoek moet worden verricht. Pas dan kan de eerste heipaal de grond in. En wellicht kan de parkeergarage voor de bewoners zo aangepast worden dat die eveneens gebruikt kan worden door bezoekers van de stad Kampen. Een aantal aanwezigen noemde het een gemiste kans als alleen bewoners er toegang toe zouden krijgen en er geen rekening wordt gehouden met het parkeerprobleem in de binnenstad en directie omgeving.
Een schrale troost voor de tegenstanders van de sloop van de villa: de villa komt terug als alleenstaand pand op oude plek. Of die nagebouwd wordt, was niet te zien. De geplande woningen werden gepresenteerd in piepschuim op een plattegrond zonder detaillering.

Nick de Vries