Afbeelding
Foto: eigen foto

Zilveren legpenning voor Freddy Schinkel

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Burgemeester Sander de Rouwe reikt vanmiddag de zilveren legpenning van de gemeente Kampen uit aan de heer Freddy Schinkel. De uitreiking vindt plaats tijdens de opening van de expositie en boekpresentatie ‘FREDDY SCHINKEL, FOTOJOURNALIST’ in de Stadskazerne. 

Nieuwsfotograaf Freddy Schinkel (IJsselmuiden, 1965) vereeuwigt al meer dan veertig jaar de jongste Kamper geschiedenis, met ruim 350.000 beelden sinds 1980. Zijn groei in het ambacht van de fotojournalistiek is uitzonderlijk en zijn beelden kleuren het collectieve geheugen van Kampen, IJsselmuiden, omliggende kernen en het buitengebied. Freddy Schinkel maakt nieuwsfoto’s met artistieke meerwaarde. Zijn foto’s zijn van grote waarde voor het Kamper archief. Dit alles heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kampen doen besluiten de heer Schinkel de zilveren legpenning toe te kennen.

Burgemeester De Rouwe: “Fotografen staan vaak vooraan bij belangrijke gebeurtenissen. Met hun lens leggen ze het momentum vast. De werkelijkheid wordt daarmee vereeuwigd in een foto. De emotie op een gezicht, de chaos na een verkeersongeval, de rookpluimen die uitstijgen boven een uitslaande brand. En het is zeker waar wat men daarover zegt “Een beeld zegt meer dan 1000 woorden”. We zijn Freddy Schinkel zeer erkentelijk voor het omvangrijke journalistieke fotoarchief dat hij door de jaren heeft opgebouwd. Daarnaast willen wij hiermee ook de betekenis en het belang van de lokale en regionale journalistiek benadrukken. Lokale journalistiek is belangrijk voor transparantie in de lokale politiek en daarmee voor ons democratisch bestel.”

De zilveren legpenning van de gemeente Kampen is een eerbetoon aan, en blijk van waardering voor, personen of rechtspersonen die zich verdienstelijk hebben gemaakt of bijzonder prestaties hebben verricht op het terrein van wetenschap, cultuur, welzijn, sport of techniek, waarbij aantoonbaar een (maatschappelijk) lokaal belang is gediend, of wanneer men algemeen erkende diensten heeft verworven voor de gemeenschap van Kampen.

Onlangs viel het Kamper Trompetter Korps dezelfde eer ten deel tijdens de viering van hun 70-jarig bestaan.