Ridderspektakel bij SAP de Zwartendijkruiters
Ridderspektakel bij SAP de Zwartendijkruiters (foto: Maarten van Gemert)

Zwartendijkruiters krabbelen op uit coronadal en starten seizoen met riddertoernooi

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
KAMPEN – Met een riddertoernooi in de grote rijbak zijn de Zwartendijkruiters het nieuwe seizoen spectaculair begonnen. Het zag er de afgelopen tijd niet zo florissant uit maar Stichting Aangepast Paardrijden is uit het coronadal gekrabbeld. Dit heuglijke feit werd samen met de Knights of Camelot gevierd. Met hun riddershow begint voor alle betrokkenen een bruisend seizoen.

Hippisch Centrum Kampen werd zaterdag 18 juni het toneel van stoere ridders en schone jonkvrouwen. De joustinggroep had al twee keer eerder optredens gegeven bij de SAP. De laatste keer was in 2019 bij het veertigjarig jubileum. Met steun van externe partijen en bovenal de vrijwilligers zijn de Zwartendijkruiters omhoog gekrabbeld uit het dal waarin de coronamaatregelen hen en vele andere ondernemingen en organisaties dreef.

Volop mogelijkheden
Een klein jaar geleden trad William Borneman aan als voorzitter van SAP de Zwartendijkruiters. Hij is ”bijzonder trots op de manier waarop iedereen binnen de stichting er alles aan heeft gedaan om na de moeilijke coronatijd weer naar voren te kijken”. Hij vertelt hoe de inzet en overgave van iedereen de stichting weer sterk heeft gemaakt: „Zonder hulp hadden wij dit niet voor elkaar gekregen. Het Steunfonds Zorg had aan slechts een paar woorden genoeg had om te begrijpen dat de (financiële) nood hoog was en steun noodzakelijk”. De voorzitter vervolgt: „Zij zorgden ervoor dat wij het gevoel hadden begrepen te worden. Net als Brugmedia die voor ons ’stoppers’ plaatst waarin wij aangeven actief vrijwilligers te zoeken. Gemeente Kampen speelde met het toekennen van onder andere coronasubsidie een heel belangrijke rol om bewegingsruimte voor de organisatie te creëren.”

Maatschappelijke behoefte
Een meer dan verdubbeling van het aantal ruiters in de afgelopen tijd laat zien dat de SAP voorziet in een ”maatschappelijke behoefte”, aldus Boreman. De stichting richt zich op mensen met een functiebeperking in de breedste zin van het woord. Ofschoon hij uit Genemuiden komt, richt hij zich op Kampen en is in de politiek actief geworden bij GBK. Boreman vindt het ”geweldig om te zien dat mensen, die in het verleden een actieve rol hebben gespeeld bij de Zwartendijkruiters, weer langskomen, hun verhalen vertellen en de noodzaak benadrukken van het bestaan van het aangepast paardrijden.” Met hun meedenken, ervaring en eventueel hun contacten, bloeit de stichting weer op.

Gedeeld gedachtengoed
Jousting (steekspel) was in de middeleeuwen een gevechtsoefening en tegenwoordig een (ridder)sport. De Knights of Camelot sluiten met hun gedachtengoed aan bij dat van de Zwartendijkruiters om ernaar te streven iedereen naar vermogen mee te laten doen aan de activiteiten. De internationale groep van ridders, jonkvrouwen en schildknapen geven jaarlijks een benefietoptreden. Bij de SAP trapten ze hun seizoen af, tot groot plezier van iedereen. Ook de ridders waren graag bij de SAP, bleek bij het gezellig napraten met verse koffie en friet uit de SAP-kantine. Een geslaagde dag als start voor een naar verwachting geslaagd seizoen voor de Knights of Camelot en SAP de Zwartendijkruiters.


Knights of Camelot in actie op de manege aan de Zwartendijk (foto: Maarten van Gemert)