Aanwezige veteranen praten na onthulling na met de burgemeester
Aanwezige veteranen praten na onthulling na met de burgemeester (foto: Maarten van Gemert)

Witte Anjerperkje in Groene Hart ter ere Kamper veteranen

Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
KAMPEN – Het Groene Hart van Kampen is een Witte Anjerperkje rijker. Voor de Cellebroederspoort is, in de scheiding van voet- en fietspad, een perkje aangelegd met (bijna) witte anjers. Deze bloem staat symbool voor de waardering voor veteranen, die ook  in Kampen wonen. De perkjes verrijzen door heel Nederland op initiatief van Nationaal Comité Veteranendag.

„Kampen heeft een actieve Stichting Veteranen Kampen,” vertelde burgemeester Sander de Rouwe toen hij het perkje mocht onthullen op vrijdag 24 juni. Landelijk wordt Veteranendag elk jaar op 25 juni gevierd. Samen met Jan Wolterink, voorzitter SVK, verwijderde hij het verhullende doek over het perkje en het bescheiden informatiebord.

Veteranendag
De term veteranen is breed getrokken en heeft tegenwoordig betrekking op Nederlandse (oud-)militairen die vochten voor het Nederlandse Koninkrijk en op hen die dienden in oorlogsomstandigheden zoals internationale vredemissies.
In gemeente Kampen wonen ongeveer 350 veteranen die onder meer hebben gediend in Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea, Libanon, Irak, Bosnië, Cambodja en Afghanistan. Naast medewerking aan herdenkingen, bezoeken Kamper veteranen scholen waarvoor het programma ‘Veteraan in de klas’ is ontwikkeld.

Anjerperkje
Om de (oud-)militairen te eren en te waarderen, roept het Nationaal Comité Veteranendag sinds 2019 gemeenten op een Witte Anjerperkje aan te leggen dat bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan de Nederlandse Veteranendag. Er is informatie en een stappenplan beschikbaar. Inmiddels kent Nederland al meer dan honderdvijftig Witte Anjerperkjes, van Uithuizen tot Maastricht.
In regio IJsselland en omgeving hebben Kampen, Steenwijkerland en Hattem het initiatief opgepikt. In Zwartewaterland en Elburg zit het in de planning. Herinnering, erkenning en waardering worden in stand gehouden met de Witte Anjerperkjes. Bij de Cellebroederspoort werd na afloop van de korte ceremonie de eregroet gebracht.


Kamper veteranen brengen de eregroet bij ‘hun’ perkje (foto: Maarten van Gemert)