Opa kijkt vol ongeloof naar het bedrag
Opa kijkt vol ongeloof naar het bedrag (foto: Maarten van Gemert)

Blijde gezichten na geslaagde inzamelingsactie voor Tovertafel

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
KAMPEN – Na vele acties in de afgelopen maanden heeft juf Cora bekend gemaakt hoeveel centjes er zijn opgehaald voor de vader van Linda Jonker. Beter gezegd, voor een Tovertafel, een zogeheten ‘zorginnovatie’ waarmee de opa van Linda’s kinderen bij dagbesteding Uniek Steege’s Erf ”cognitief uitgedaagd” wordt. Met gejuich werd het (toereikende!) resultaat op het schoolplein begroet. De ouderraad beloont de leerlingen voor hun inzet.

De laatste maanden heeft Linda meerdere acties opgezet met medewerking van basisschool Het Scala waar haar kinderen heen gaan. Hun opa gaat twee dagen per week naar dagbesteding Uniek Steege’s Erf. Daar leefde de grote wens voor een Tovertafel, een ”ideale activiteit voor mensen met dementie” aldus de actieflyer van Steege’s Erf. Bijna zesduizend Euro is er opgehaald, genoeg voor een Tovertafel èn een verrassing voor de kinderen.

Inzamelingsacties
Er zijn talloze acties gehouden. Vanaf april verzamelden de leerlingen lege statiegeldflessen, die opa elke week naar de nabijgelegen supermarkt bracht. Leerlingen zijn de huizen langs geweest en woensdag 25 mei was er een complete sport- en speldag met een sponsorloop. Tevens was er online een inzamelingsactie (crowdfundingsactie) opgezet. In totaal is er €5.955 opgehaald waarvan €2.145 online. Dat is toereikend voor een Tovertafel, zoals die bijvoorbeeld ook bij Myosotis staat. Ook daar kwam die dankzij een inzamelingsactie, zo’n zes jaar geleden.
Waarschijnlijk blijft er nog geld over van de vele acties in de afgelopen weken. Tijdens de feestelijke bekendmaking verklapte juf Cora dat de Ouderraad, waarin Linda Jonker ook zitting heeft, een speeltoestel voor het schoolplein wil aanschaffen. Daarmee krijgen de leerlingen een extra beloning voor hun inzet, naast de grote dank van opa Jonker en zijn dochter Linda.

Dementie
Na veel onderzoek werd het weinig voorkomende dementietype ’Lewy body’ vastgesteld bij Linda’s vader. Hij heeft zijn goede en slechte momenten en beseft dat zelf ook. Deze vorm van dementie kenmerkt zich door schommelingen in de geestelijke achteruitgang. De oorzaak zou ’m zitten in zogeheten ’Lewy bodies’, speciale eiwitafzettingen in de zenuwcellen van de hersenen.
Het aantal mensen met dementie in Nederland groeit in rap tempo, ook op jongere leeftijd. Linda vindt het belangrijk dat kinderen weet hebben van dementie. Zo snijdt het mes aan twee kanten met de actie: behulpzaamheid en kennisverwerving.


Blijdschap en ongeloof bij Linda (rechts) over het behaalde actieresultaat (foto: Maarten van Gemert)

Tovertafel
Het idee van een Tovertafel is in 2009 ontstaan. Op een grote, witte tafel worden interactieve spellen geprojecteerd, zoals herfstbladeren die weggeveegd moeten worden of bekende rijmpjes en versjes afmaken. Een Tovertafel geeft een ”cognitieve uitdaging” en kan de apathie van dementerende ouderen doorbreken. Bij opa Jonker (74) is ’Lewy body dementie’ vastgesteld. Met schommelingen gaat hij geestelijk achteruit.
De leerlingen van Scala zijn een dag naar Steege’s Erf geweest en hebben daar kennis gemaakt met de dagbesteding. De schilderijtjes die ze daar hebben gemaakt, zijn verzameld in twee grote schilderijen die bij de bekendmaking vorige week zijn onthuld. In de auto vertelde Linda Jonker ’s ochtends nog te hopen op drieduizend Euro. Het dubbele resultaat was een grote verrassing. Linda was in één woord ”sprakeloos”. De ”fijne plek” die haar vader wekelijks bezoekt, wordt nu verrijkt met een ‘zorginnovatieve’ Tovertafel.