Wethouder Jan Peter van der Sluis en bestuurslid Jacolien van de Wetering
Wethouder Jan Peter van der Sluis en bestuurslid Jacolien van de Wetering (foto: Maarten van Gemert)

’s-Heerenbroek presenteert nieuw dorpsplan aan gemeentebestuur

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
’S-HEERENBROEK – De ontwikkelingen staan niet stil in, en vooral rondom, ’s-Heerenbroek. Daarom hebben de inwoners van het dorp aan de rand van gemeente Kampen zich beraad op de toekomst. Dit heeft geresulteerd in het nieuwe dorpsplan ’De stad komt steeds dichterbij’. De opstellers hebben dat namens Dorpsbelangen ’s-Heerenbroek aangeboden aan het gemeentebestuur. Er spelen diverse uitdagingen. En ambities.

Het nieuwe dorpsplan voor en door de inwoners van ’s-Heerenbroek is tot stand gekomen met financiële steun vanuit het programma ’Leefbaar Platteland’ van provincie Overijssel. De woningbouwplannen van gemeente Zwolle bedreigen nog steeds het dorp en het Nationaal Landschap. En feitelijk in toenemende mate. Voor andere ’pijnpunten’ is wel een oplossing gevonden. In het Dorpsplan worden nieuwe projecten beschreven (zie Kamper Nieuws) en uitgangspunten waarmee ’s-Heerenbroek op de kaart moet blijven staan. Als eigen dorp wel te verstaan, open, groen, leefbaar en vitaal.

Dorpsbelangen
De belangenverenging van ’s-Heerenbroek gaat de komende jaren aan de slag met het plan. Het dorpsplan is opgesteld met ondersteuning van Gerard Hendrix (HX), Leonie Meppelder (Cultuurland Advies) en externe partijen zoals het Oversticht. Na het vorige dorpsplan van vijftien jaar geleden ligt er nu een nieuw plan voor de toekomst van ’s-Heerenbroek.
Uitdagingen die er liggen zijn naast de oprukkende stad en de provinciale weg door het dorp met een grote verkeerstoename ook de hoogspanningsleiding. De elektriciteitskabels, die soms laag boven het dorp hangen, gaan ondergronds, is inmiddels besloten. Bij Breecamp-West, de geplande uitbreiding van de Zwolse wijk Stadshagen, is Dorpsbelangen als stakeholder betrokken. Het Nationaal Landschap IJsseldelta wordt hierdoor ook bedreigd en daarmee de open ruimte rondom het dorp. Knelpunten die hierdoor ontstaan, zullen aangepakt en opgelost moeten worden.

Dorpsplan
Een aantal bestuursleden had zich verzameld bij verenigingsgebouw De Kandelaar waaronder Jacolien van de Wetering. Zij zit tevens in de gemeenteraad van Kampen. De voorzitter van Dorpsbelangen, Roland van Slooten, gaf exemplaren aan de nieuwe wijkwethouder Erik Faber en wijkverbinder Heidi Nieuwenhuis. De vorige wijkwethouder, Jan Peter van der Sluis, was ook aanwezig en blijft betrokken bij het dorp middels zijn portefeuille Ruimtelijke Ordening.
Hanneke Hofman, bestuurslid en sinds vijf jaar weer ”terug op het oude nest”, heeft de foto’s verzorgd voor het dorpsplan. Dat is een overzichtelijk en leesbaar boekje geworden. De voorafgaande avond was het plan gepresenteerd aan de inwoners in dorpshuis ’De Kandelaar’. Zo’n zeventig dorpelingen waren aanwezig, een percentage waar een stad als Kampen jaloers op zou zijn.


Met veel interesse wordt het Dorpsplan ter plekke bestudeerd (foto: Maarten van Gemert)

Dorpsbetrokkenheid
Het dorpsbestuur vertelde het gemeentebestuur hoe betrokken de inwoners zijn bij het plan en hun dorp. Het instellen van werkgroepen tijdens de presentatie op de avond ervoor, voor de opgaves waar het dorp voor staat, ging vlot. Sommige inwoners namen zelfs plaats in meerdere van de vier in het leven geroepen gestelde werkgroepen. Met het dorpsplan willen zij zich, ondanks de gedeelde zorgen, inzetten voor het belang van het open karakter van de IJsseldelta. En ook voor het behoud van groen en cultuurhistorische waarde van het gebied. Door de plannen van Zwolle en de komst van de wijk Breecamp-West komt dit in het gedrang.
De dorpelingen kunnen gebruik maken van de nabije stedelijke voorzieningen en de stedelingen behouden met ’s-Heerenbroek een ”groen ommeland”. Dat is voor beide partijen van grote waarde. Door samen te onderzoeken waar de verbeter- en knelpunten liggen, kan er een mooie samenwerking ontstaan die recht doet aan alle bewoners en het van oudsher prachtige landschap. De inwoners van ’s-Heerenbroek zetten zich er voor in. In de praktijk en op papier vastgelegd. In het nieuwe dorpsplan voor ’s-Heerenbroek.

Wijkwethouder Erik Faber en Dorspbelangenvoorzitter Roland van Slooten (foto: Maarten van Gemert)